Wed. May 31, 2023
ћирилица /latinica

Roditelji informisani o vakcinama protiv HPV virusa

Izvor: Filter

U Istočnom Sarajevu počela su predavanja za roditelje osnovaca o vakcinaciji protiv HPV-a.

Devetovalentna vakcina protiv HPV-a (pokriva devet tipova virusa), dostupna je u Republici Srpskoj, a vakcinacija u Istočnom Sarajevu uskoro počinje.

Prof. dr Biljana Mijović, specijalista epidemiologije sa Medicinskog fakulteta iz Foče, sa dodatnim zaposlenjem u Domu zdravlja Istočno Sarajevo, roditeljima je objasnila sve o HPV virusu i vakcini koja je dostupna.

Kako je navela, vakcinacija se preporučuje djevojčicama i dječacima od 9 do 16 godina.

S obzirom na to da preporučena vakcinacija u Srpskoj tek počinje besplatne vakcine obezbijeđene su za djecu od 11 do 15 godina.

“Sa vakcinom sprečavamo infekcije i veliki broj malignih bolesti. Jedna od najvažnijih je karcinom grlića materice. U Republici Srpskoj od njega godišnje oboli oko 200 žena, a 50 umre. Sa vakcinom i redovnim pregledima možemo učiniti da nijedna žena ne dobije rak”, navela je dr Mijović.

Ona je dodala da je infekcija HPV virusom u velikoj mjeri odgovorna i za druge bolesti kao što su karcinomi vagine, debelog crijeva, usta, usne duplje, ždrijela, glave i vrata, penisa.

“Postoji oko 200 različitih tipova ovoh virusa, a njih oko 100 dovodi do infekcija kod ljudi. Neki od njih imaju veoma visok potencijal i mogućnost da dovedu do malignih bolesti. Infekcije dovode i do promjena koje prethode raku i do kondiloma”, dodala je dr Mijović.

Tokom predavanja, kome su prisustvovali roditelji učenika osmih i devetih razreda, istakla je da se vakcinom sprečava infekcija, promjene koje prerhode malignim bolestima i same maligne bolesti.

“Vakcinu mogu primiti i muškarci i žene uzrasta od devet do četrdeset pet godina. Kod nas je besplatna za uzrast od jedanaest do navršenih petnaest godina”, pojasnila je dr Mijović.

Roditelje je informisala o tome da, s obzirom na to da vakcinacija tek kreće, djeca koja su ovih dana navršila petnaest godina, a do 1. juna prime vakcinu, imaju besplatnu vakcinaciju.

“Mlađi od jedanaest i stariji od petnaest vakcinu plaćaju i za vakcinaciju se obraćaju Institutu javnog zdravstva”, rekla je dr Mijović.

Besplatna vakcinacija za dječake i djevojčice od 11 do 15 godina sprovodiće se u Domu zdravlja.

Zainteresovani roditelji prijaviti se mogu kod razrednih starješina, a informisati u Domu zdravlja Istočno Sarajevo.

Raspored predavanja za roditelje učenika sedmih i šestih razreda biće naknadno objavljen.

Filter 2019