Fri. Jul 19, 2024
ћирилица /латиница

Родитељи информисани о вакцинама против ХПВ вируса

Извор: Филтер

У Источном Сарајеву почела су предавања за родитеље основаца о вакцинацији против ХПВ-а.

Деветовалентна вакцина против ХПВ-а (покрива девет типова вируса), доступна је у Републици Српској, а вакцинација у Источном Сарајеву ускоро почиње.

Проф. др Биљана Мијовић, специјалиста епидемиологије са Медицинског факултета из Фоче, са додатним запослењем у Дому здравља Источно Сарајево, родитељима је објаснила све о ХПВ вирусу и вакцини која је доступна.

Како је навела, вакцинација се препоручује дјевојчицама и дјечацима од 9 до 16 година.

С обзиром на то да препоручена вакцинација у Српској тек почиње бесплатне вакцине обезбијеђене су за дјецу од 11 до 15 година.

“Са вакцином спречавамо инфекције и велики број малигних болести. Једна од најважнијих је карцином грлића материце. У Републици Српској од њега годишње оболи око 200 жена, а 50 умре. Са вакцином и редовним прегледима можемо учинити да ниједна жена не добије рак”, навела је др Мијовић.

Она је додала да је инфекција ХПВ вирусом у великој мјери одговорна и за друге болести као што су карциноми вагине, дебелог цријева, уста, усне дупље, ждријела, главе и врата, пениса.

“Постоји око 200 различитих типова овох вируса, а њих око 100 доводи до инфекција код људи. Неки од њих имају веома висок потенцијал и могућност да доведу до малигних болести. Инфекције доводе и до промјена које претходе раку и до кондилома”, додала је др Мијовић.

Током предавања, коме су присуствовали родитељи ученика осмих и деветих разреда, истакла је да се вакцином спречава инфекција, промјене које прерходе малигним болестима и саме малигне болести.

“Вакцину могу примити и мушкарци и жене узраста од девет до четрдесет пет година. Код нас је бесплатна за узраст од једанаест до навршених петнаест година”, појаснила је др Мијовић.

Родитеље је информисала о томе да, с обзиром на то да вакцинација тек креће, дјеца која су ових дана навршила петнаест година, а до 1. јуна приме вакцину, имају бесплатну вакцинацију.

“Млађи од једанаест и старији од петнаест вакцину плаћају и за вакцинацију се обраћају Институту јавног здравства”, рекла је др Мијовић.

Бесплатна вакцинација за дјечаке и дјевојчице од 11 до 15 година спроводиће се у Дому здравља.

Заинтересовани родитељи пријавити се могу код разредних старјешина, а информисати у Дому здравља Источно Сарајево.

Распоред предавања за родитеље ученика седмих и шестих разреда биће накнадно објављен.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com