Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Proljećni pohod “Vrhovima Romanije” okupio oko 200 planinara (VIDEO)

Izvor: Srna

Planinarski proljećni uspon na vrhove Romanije okupio je danas oko 200 planinara iz Srpske i Srbije koji su na stazi dugoj 15 kilometara pješačili u zimskom ambijentu, po kome je ova planina najčešće i prepoznatljiva.
Vođa pohoda Miroslav Divčić iz sokolačkog Planinarskog društva “Glasinac” rekao je za Srnu da je Romanija postala brend koji privlači planinare iz regiona i da sve ono što su u ovom društvu radili u proteklih desetak godina daje izuzetne rezultate.

“Ova staza ide od Planinarskog doma na Nadromaniji do najvišeg vrha Romanije – Velikog Lupoglava. Tokom uspona posjetimo predivne lokalitete i planinske vidikovce, Orlovu stijenu, Gavranku, Suve borove, Crnu stijenu – vrhove preko 1.500 metara nadmorske visine, pa do najvišeg 1.652 metra nadmorske visine”, naveo je Divčić.

Divčić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske u feruaru proglasila spomenikom prirode “Crvene stijene” i stavila pod zaštitu radi očivanja reprezentativnih i atraktivnih geomorfoloških i pejzažnih posebnosti. Riječ je o području od Planinarskog doma na Nadromaniji do vrha Crvene stijene, koje je turistički najatraktivniji dio planine, koje se prostire na 15,5 hektara.

On je istakao da to znači mnogo za ovaj kraj s obziorm da je, zahvaljujući aktivnostima sokolačkog Planinarskog društva, Romanija dobila park prirode, Planinarski dom i turističke sadržaje.

Borivoje Veljković iz Planinarsko-smučarskog društva “Poštar” iz Novog Sada rekao je Srni da je prvi put na Romaniji iako planinari skoro 53 godine i da je odušeljen atraktivnom stazom koja vodi vidikovcima i ivicom stijene.

Novosađanin Milan Gutić iz istog novosadskog društva je, kako kaže, uzbuđen jer se ovim pohodom vraća krajevima iz kojih potiče, a posebno zbog snježne staze kojom su se kretali u pravom šumovitom-planinskom predjelu.

Jadranka Kurešević planinarka “Dobora” iz Modriče je nakon današnje prve posjete pozvala sve planinare iz regije da posjete Romaniju jer je na ovoj planini sve lijepo.

Mlada planinarka Dragana Dragičević iz dobojskog društva “Preslica” se posebno raduje zbog zimskog ambijenta na ovoj planini i snježna staza od 15 kilomera joj ne predstavlja teškoću, jer je fizički spremna za pješačenje.

Novica Koroman, planinar sa Pala, pridružio se pohodu sa grupom iz društva “Šošana” i kako kaže nije zažalio jer je bilo dobro druženje na stazi sa 400 metara vertikalnog uspona što je svrstava u srednje teške staze i “pravu poslasticu za planinarenje poslije zimskih odmora”.

Spomenko Ćirković iz kluba “Ljubitelji prirode” iz Milića planinari 40 godina i svaki put se rado vraća Romaniji kojoj današnji zimski uslovi daju posebnu draž.

Organizatori današnjeg sedmog proljećnog pohoda “Vrhovima Romanije” su Planinarski savez Republike Srpske i sokolačko Planinarsko društvo “Glasinac”.

Filter 2019