Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /латиница

Прољећни поход “Врховима Романије” окупио око 200 планинара (ВИДЕО)

Извор: Срна

Планинарски прољећни успон на врхове Романије окупио је данас око 200 планинара из Српске и Србије који су на стази дугој 15 километара пјешачили у зимском амбијенту, по коме је ова планина најчешће и препознатљива.
Вођа похода Мирослав Дивчић из соколачког Планинарског друштва “Гласинац” рекао је за Срну да је Романија постала бренд који привлачи планинаре из региона и да све оно што су у овом друштву радили у протеклих десетак година даје изузетне резултате.

“Ова стаза иде од Планинарског дома на Надроманији до највишег врха Романије – Великог Лупоглава. Током успона посјетимо предивне локалитете и планинске видиковце, Орлову стијену, Гавранку, Суве борове, Црну стијену – врхове преко 1.500 метара надморске висине, па до највишег 1.652 метра надморске висине”, навео је Дивчић.

Дивчић је подсјетио да је Влада Републике Српске у феруару прогласила спомеником природе “Црвене стијене” и ставила под заштиту ради очивања репрезентативних и атрактивних геоморфолошких и пејзажних посебности. Ријеч је о подручју од Планинарског дома на Надроманији до врха Црвене стијене, које је туристички најатрактивнији дио планине, које се простире на 15,5 хектара.

Он је истакао да то значи много за овај крај с обзиорм да је, захваљујући активностима соколачког Планинарског друштва, Романија добила парк природе, Планинарски дом и туристичке садржаје.

Боривоје Вељковић из Планинарско-смучарског друштва “Поштар” из Новог Сада рекао је Срни да је први пут на Романији иако планинари скоро 53 године и да је одушељен атрактивном стазом која води видиковцима и ивицом стијене.

Новосађанин Милан Гутић из истог новосадског друштва је, како каже, узбуђен јер се овим походом враћа крајевима из којих потиче, а посебно због сњежне стазе којом су се кретали у правом шумовитом-планинском предјелу.

Јадранка Kурешевић планинарка “Добора” из Модриче је након данашње прве посјете позвала све планинаре из регије да посјете Романију јер је на овој планини све лијепо.

Млада планинарка Драгана Драгичевић из добојског друштва “Преслица” се посебно радује због зимског амбијента на овој планини и сњежна стаза од 15 киломера јој не представља тешкоћу, јер је физички спремна за пјешачење.

Новица Kороман, планинар са Пала, придружио се походу са групом из друштва “Шошана” и како каже није зажалио јер је било добро дружење на стази са 400 метара вертикалног успона што је сврстава у средње тешке стазе и “праву посластицу за планинарење послије зимских одмора”.

Споменко Ћирковић из клуба “Љубитељи природе” из Милића планинари 40 година и сваки пут се радо враћа Романији којој данашњи зимски услови дају посебну драж.

Организатори данашњег седмог прољећног похода “Врховима Романије” су Планинарски савез Републике Српске и соколачко Планинарско друштво “Гласинац”.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com