Sun. Jul 14, 2024
ћирилица /латиница

Појефтињење пелета – цијене ниже за око 50 КМ

Извор: Независне новине

Грађани Босне и Херцеговине коначно су након низа поскупљења, дочекали да цијене пелета почну да опадају те је за оне који за огрев користе пелет цијена у просјеку мања за 50 КМ.

Да је дошло до пада цијена пелета потврдио је и Мухамед Хелаћ, менаџер компаније “Дрвосјеча” из Сарајева, а како каже, тренутна цијена износи 490 КМ.

– Тона пелета код нас кошта 490 КМ са укљученим превозом у оним градовима у којима ми имамо пословнице – рекао је Хелаћ.

Према његовим ријечима, на тржишту тренутно имају довољне количине пелета.

– Када је ријеч о лагерима, ту тренутно имамо довољно пелета. Како су кренуле ове цијене биљежимо пораст потражње – рекао је Хелаћ, додајући да већ почињу припреме за извоз.

– Наша тренутна цијена ће трајати до истека залиха, што значи да су количине ограничене и то не само код нас, него и у другим фирмама које тренутно имају акцијске цијене за пелет – рекао је Хелаћ, додајући да апелују на све грађане да што прије обезбиједе пелет за своје домаћинство.

Према његовим ријечима, на дугорочни период се ништа не може предвиђати, али, како каже, могуће је да цијене пелета буду и ниже.

– Уколико се створе услови цијене би могле бити и мање, али не у великом обиму, односно не толико као сада – рекао је Хелаћ за “Независне новине”.

Из бањалучког “Дрвопродекса” истичу да је тренутна цијена код њих мања за 60 КМ у односу на претходни период.

– Тренутна цијена пелета по палети износи 548 КМ, а претходна је била 608 КМ, то је цијена у коју је урачунат превоз – наводе они.

Како истичу, сваке године у овом периоду цијена је мања, што грађани већ знају и на вријеме купују огрев.

Како су за “Независне новине” казали из компаније “Фагус”, тренутна цијена пелета А2 је мања за 50 КМ, док је А1 јефтинији за 10 КМ.

– Када је ријеч о цијени пелета А2 – она је 490 КМ, а претходно је било 540 КМ, док је цијена пелета А1 тренутно 550 КМ, односно претходна је износила 560 КМ – наводе из “Фагуса”.

Како истичу, ове цијене примјењиваће се у наредном периоду.

Грађани у Српској су ову вијест дочекали са великом радошћу јер, како кажу, након свих поскупљења са којима се суочавају ово појефтињење је врло значајно.

– С обзиром на то да је вријеме промјењиво приморани смо да још користимо гријање, а ми се гријемо преко пећи на пелет. Ово појефтињење ће добро доћи јер ће грађани моћи да купе пелет који је бар мало јефтинији него иначе – рекао је Игор С.

Како каже, с обзиром на претходну годину и повећане цијене пелета увијек је добро на вријеме купити огрев.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com