Thu. Jun 13, 2024
ћирилица /latinica

Pojačana kontrola usluga smještaja u Istočnom Sarajevu

Foto: Vivo Studio

Izvor: gradistocnosarajevo.net

Na području Istočnog Sarajeva u narednom periodu biće vršena pojačana inspekcijska kontrola fizičkih i pravnih lica koja pružaju usluge smještaja u kategoriji kuća za odmor, apartmana („stan na dan“) i soba za iznajmljivanje, ali i kontrola naplate boravišne takse, najavljeno je iz gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove.

Iz gradske inspekcije poručili su da će akcenat biti stavljen na pružaoce usluga koji rade po principu ‘stan na dan’, te da će predmet kontrole biti usklađenost njihovog rada sa odredbama Zakona o ugostiteljstvu Republike Srpske i Odluke o kategorizaciji ugostiteljskih objekata na području grada Istočno Sarajevo.

„Kategorizacija svih objekata u kojima vlasnici pružaju usluge smještaja gostima i turistima zakonska je obaveza, koju moraju da izvrše vlasnici smještajnih kapaciteta“, upozoravaju iz gradske inspekcije.

Iz Odjeljenja za inspekcijske poslove naglašavaju da će, uporedo sa kontrolom kategorizacije objekata za iznajmljivanje, biti vršena i kontrola naplate boravišne takse u ugostiteljskim objektima na području grada koji pružaju usluge smještaja.

„Pozivamo vlasnike kuća za odmor, apartmana (stan na dan) i soba za iznajmljivanje da, u što kraćem roku, izvrše registraciju i kategorizaciju objekata, ukoliko to nisu do sada uradili. U suprotnom, protiv njih biće preduzete sve zakonom predviđene mjere, s ciljem registracije nekategorisanih objekata i suzbijanja nelojalne konkurencije“, navode iz gradske inspekcije.

Sve eventualne napravilnosti u vezi sa uslugama smještaja, građani mogu da prijave na broj telefona: 065 952 998 ili na mejl adresu gradske inspekcije inspekcija@gradistocnosarajevo.net .

Shodno Zakonu o ugostiteljstvu Republike Srpske i Odluci o kategorizaciji ugostiteljskih objekata na području grada Istočno Sarajevo, novčanom kaznom do 2.000 KM, može biti kažnjeno fizičko lice koje pruža usluge smještaja, a da prethodno nije izvršilo kategorizaciju predmetne nepokretnosti.

Fizička lica koja pružaju usluge smještaja, a još nisu izvršila kategorisanje objekata, detaljnije informacije mogu dobiti u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo (ul. Stefana Nemanje br. 14, Istočno Novo Sarajevo) ili u Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo (na Palama), gdje mogu preuzeti i obrazac zahtjeva za kategorizaciju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com