Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Potpisan sporazum o bratimljenju Istočnog Novog Sarajeva i Nikšića

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević potpisali su danas u Istočnom Novom Sarajevu povelju o bratimljenju ove dvije lokalne zajednice.

Foto: Foto Vaske

Danas su potpisani i sporazumi između turističkih organizacija Istočno Sarajevo i Nikšić, kao i Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo i Kulturnog centra „Zahumlje“ iz Nikšića.

Katić je rekao da je sporazum o bratimljenju kruna dobre dosadašnje saradnje, da će uskoro početi i realizacija zajedničkih projekata, te napomenuo da današnja povelja nema rok trajanja, nego je vječna.

Foto: Foto Vaske

„Nikšić je odraz srpstva i veliko nam je zadovoljstvo što su oni danas ovdje. Imamo i jednu zajedničku borbu – identiteta, koja je zastupljena i u Nikšiću i ovdje“, izjavio je Katić novinarima.

On je rekao da je današnjim potpisivanjem sporazuma između dvije turističke zajednice i kulturnih centara pokazano da bratimljenje nije samo mrtvo slovo na papiru.

Foto: Foto Vaske

„Uskoro ćemo uspostaviti i saradnju između dva pozorišta“, rekao je Katić i pozvao Nikšićane da dođu u Istočno Novo Sarajevo.

Kovačević je zahvalio za inicijativu da se dvije opštine pobratime, ističući da je veliki broj Nikšićana život proveo na ovim prostorima i dijeli sudbinu sarajevskih Srba u proteklom ratu i poslije njega.

Foto: Foto Vaske

On je naveo da je Nikšić grad u Crnoj Gori koji je najviše učestvovao i u odbrani Republike Srpske.

„To nama služi na ponos i ovo bratimljenje je kruna tih odnosa“, istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da će bratimljenje doprinijeti obnavljanju odnosa koje su imali preci i buđenju svijesti da su Srbi iz Istočnog Sarajeva i Crne Gore jedan narod.

Foto: Foto Vaske

„To će biti i na polju kulture i na polju privrede. Nama su korisna njihova iskustva da neiskorišten prostor iskoristimo pozitivno. Mi smo u vama prepoznali onu luču o kojoj je /Petar Petrović/ Njegoš pisao, a koja je nestala kada je riječ o Crnoj Gori. Ali, na sreću, i mi smo se vratili na taj put svjetlosti“, zaključio je Kovačević.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com