Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Popić: Rad sa hematoonkološkim pacijentima podrazumijeva znanje, stručnost i iskustvo

Izvor: Filter

Đuka Popić, nadzorna sestra Odsjeka hematologije i onkologije u Bolnici “Srbija” za hematoonkologiju kaže da je kompleksna i zahtjevna grana medicine koja od osoblja zahtijeva široko polje stručnog, praktičnog i iskustvenog znanja, a posebno empatijski pristup pacijentima.

Prema njenim riječima, sama riječ “tumor” ima negativne, pa i zastrašujuće konotacije i uhvatiti se u koštac sa najtežim oboljenjima ujedno je izazov za svakog predanog, profesionalnog i odgovornog zdravstvenog radnika.

Rad na hematoonkologiji shodno svojoj kompleksnosti, zahtijeva dobro organizovan i odgovoran pristup.

“Pacijenti na redovnim ciklusima hemio, imuno, hormonske i biološke terapije, dolaze u određenim vremenskim periodima i potrebno je organizovati njihov prijem, kompletirati dokumentaciju, dopunsku dijagnostiku, trebovati potrebne lijekove, te po stardandnim protokolima uključiti terapiju”, objasnila je Popićeva.

Ona kaže da prijem hematoloških pacijenata podrazumijeva pored dijagnostike i terapije, uključivanje svih derivata krvi kao i venepunkcije zavisno od dijagnoze i hitnosti stanja pacijenta.

Popićeva je istakla da hematološki kabinet u sklopu Odsjeka, obavlja sternalne punkcije uz saradnju kolega iz Službe biohemije, sa svim mjerama i uslovima sterilnosti.

U kabinetu se obavlja pregled perifernog razmaza krvi i citološki pregled aspirata koštane srži.

Rad na Odsjeku hematoonkologije podrazumijeva i zakazivanje pacijenata za ambulantne preglede i kontrole, kako u onkološkoj tako i u hematološkoj ambulanti, kao i zakazivanje termina za pregled trudnica čije stanje zahtijeva nalaz hematologa.

“Citostatici se pripremaju u posebnom prostoru – laminarnoj komori, koja ima ulogu da zaštiti osoblje i radni prostor od mogućeg štetnog dejstva lijekova. Svaki lijek koji se koristi na hematoonkologiji ima svoje specifičnosti, posebne uslove pripreme i primjene lijeka, pri čemu je potrebna posebna stručnost, iskustvo i obuka osoblja”, rekla je Popićeva.

Odsjek hematoonkologije na godišnjem nivou ima oko 1500 hospitalizovanih pacijenata i isto toliko ambulantnih pregleda.

Ona je dodala da sama specifičnost bolesti pored stručnog zahtijeva i empatijski pristup svakom pacijentu posebno, zavisno od njegovog stanja, težine i faze bolesti kao i psihosocijalnog statusa.

“Radimo kao tim svakoga dana i preuzimamo dio poslova jedni od drugih zavisno od situacije, potrebe pacijenata i Odsjeka zahvaljujući stručnosti, iskustvu i kolegijalnom duhu našeg odjeljenja”, zaključila je Popićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com