Fri. Jun 14, 2024
ћирилица /latinica

Pola vijeka mobilnog telefona – šta smo dobili, a šta izgubili

Izvor: Glas Srpske

Procjena je da se na Zemlji koristi skoro devet milijardi mobilnih telefona. Pola vijeka od prvog poziva mobilnim telefonom, ovi uređaji postali su višenamjenski alat koji nam pomaže da vodimo naše živote.

Zahvaljujući telefonima izgubili smo sposobnost da ponekada prosto ne radimo ništa, a svakome je potrebno „prazno vrijeme“, odnosno vrijeme tokom kog će se malo smiriti, razmisliti i pustiti mozak da se malo opusti, kaže sociolog sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu, prof. dr Dalibor Petrović.

Korišćenje mobilnog telefona se vremenom drastično promijenilo, jer su ih ljudi prije nekoliko decenija koristili kada je bilo potrebno.

„Društvene promene koje su se u međuvremenu desile su stvorile okvir za upotrebu ovih tehnologija. Sve je postao globalizovan, fizičko mesto boravka više nije toliko stalno, društvene veze se lakše raskidaju i uspostavljaju. U takvom svetu jedini način da ostanemo u vezi jedni sa drugima, što je osnovna životna potreba, jeste mobilni telefon i internet“, ističe Petrović.

Tehnologija mijenja život. Kao što smo sa pojavom digitrona prestali da računamo jednostavne matematičke operacije, a sada sa mobilnim telefonom su mnoge stvari na dohvat ruke.

„Organizacija života je sada mnogo lakša, odnosno ovaj svet je svet brzog tempa i moramo da mu se prilagodimo ako želimo da opstanemo“, navodi profesor Saobraćajnog fakulteta.

Problem, kako kaže, nastaje kada ti uređaji i aplikacije na njima počnu da zloupotrebljavaju potrebe ljudi, piše RTS.

„Često ne znamo koji su motivi ugrađeni u tu aplikaciju. Možda ona mene ne vodi najkraćim putem, već putem koji je neko platio da bih ja prošao pored nekog bilborda“, dodaje Petrović.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com