Fri. Jul 12, 2024
ћирилица /latinica

Pavlović: Srpska garant biološkog opstanka Srba

Izvor: Srna

Direktor Centra za društveno-politička istraživanja Republike Srpske Dušan Pavlović rekao je da je Republika Srpska nastala je kao “odjek nikad više iskustvu genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i pokušajima razgradnje i uništenja Srba u cjelini” i danas je garant srpskog biološkog i svakog drugog opstanka.

Pavlović je, povodom 22. aprila – Dana sjećanja na proboj jasenovačkih logoraša i žrtve genocida nad Srbima u NDH, ukazao da su tokom istorijskog hoda srpskog naroda na ovim prostorima, dužim od jednog milenijuma, brojni periodi obilježeni velikim stradanjima, ali i pobjedama.

– Međutim, iskustvo genocida nad Srbima u NDH, gdje je oko dva miliona Srba, zajedno sa jevrejskim i romskim narodom bilo određeno za uništenje, nadvija se u svojim zastrašujućim razmjerama nad svim dotadašnjim iskustvima i našem kolektivnom pamćenju – naveo je Pavlović u pisanoj izjavi.

Prema njegovim riječima, ovaj biblijski događaj je umnogome promijenio svijest i pristup životu srpskog naroda.

– Republika Srpska je nikad više stav i svijest, a izgovoreno u Donjoj Gradini postaje čvrsti štit oko jezgra našeg predanjskog identiteta – dodao je Pavlović.

On je istakao da srpska institucionalno determinisana, nacionalna kultura pamćenja treba da se razvije u kulturu budnosti, koja će da brani opstanak i razvoj Republike Srpske kao garanta sigurnosti i napretka svih njenih građana.

– Ne zaboravimo da su naše postojanje i sloboda danas osvijetljeni oreolima mučenika i heroja. Neka naše svjedočenje u Donjoj Gradini zlu koje je i dalje prisutno bude opomena, a naš opstanak, napredak i sloboda zavjet našim svetim mučenicima i herojima – naglasio je Pavlović i dodao da u toj budnosti sutra svi treba da se okupe u Donjoj Gradini.

Pavlović je podsjetio da se danas navršava se 78 godina od proboja posljednje grupe preživjelih logoraša iz jasenovačke tvornice smrti te da treba pamtiti proboj obruča zla i herojski čin samoooslobođenja kojim su jasenovački logoraši od žrtve postali pobjednici.

Centralna manifestacija obilježavanja dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, biće održana sutra u Donjoj Gradini u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Sistem logora smrti NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina je bila najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com