Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Otvoreni “Poetski dani Dare Sekulić”

Izvor: Srna

U Istočnom Sarajevu večeras su svečano otvoreni “Poetski dani Dare Sekulić”, književna manifestacija koja se ove godine održava pod motom “Korijeni življenja i pjevanja”.
Organizatori manifestacije su “Forum teatar” Istočno Sarajevo, Kulturni centar Istočno Novo Sarajevo i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

U programu su učestvovali profesori, pjesnici i književnici Nedeljko Babić i Nedeljko Žugić, recitatori Milan Dimić, Vladimir Zelenović i Ilija Mimić, a u muzičkom dijelu programa pjesme Dare Sekulić, koje su komponovali Peđa Hart i Luka Novosel, izveli su Maja i Luka Novosel.

Prikazan je i dokumentarni TV film “Jeka gore Petrove” autora Vitomira Mitrića.

“Ovaj serijal na jedinstven i kreativan način prikazuje prožimanje slike i poezije. Ne može se napraviti granica gdje završava poezija, a gdje počinju pokretne slike. Iz korica knjige na svjetlost ekrana ostaće dokument o umjetnosti, životu i poeziji, o svemu pomalo. Ostaće snažan pečat o jednom vremenu i jednoj od bitnih odlika poezije Dare Sekulić”, rekao je Mitrić Srni.

Žugić je rekao da je Dara Sekulić bila najveći živi pisac ovih prostora.

“Ali, pošto pjesnici žive tek kad umru, ona u našim srcima živi i danas”, poručio je Žugić.

Zamjenik načelnika opštine Istočno Novo Sarajevo Aleksandar Kostović rekao je novinarima da ova lokalna zajednica i njeni građani imaju privilegiju da slave i da se sjećaju takve veličanstvene poetese kao što je bila Dara Sekulić.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je baš ova ustanova dala veliki doprinos obilježavanju sjećanja na Daru Sekulić.

Večerašnju memorijalnu akademiju pripremio je direktor Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladen Janković, a scenografiju Miloš Popović.

Za sutra je predviđena posjeta Darinom grobu na pravoslavnom groblju Sveti Marko u Sarajevu.

Na prigodnom druženju trebalo bi da bude utemeljena i pjesnička nagrada “Dara Sekulić”.

U okviru manifestacije, sutra bi trebalo da bude predstavljena knjiga Dare Sekulić “Oproštajno pismo” u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo, a na promociji će govoriti profesori Saša Knežević i Željka Pržulj.

U planu je i prezentacija audio-izdanja poeme Dare Sekulić “Udari mora” u izdanju Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica Republike Srpske. Poemu govori Aleksandra Mitrić-Štifanić.

Izložba “Sretna skitnica” autora Ivane Kuljanin biće otvorena sutra u 18.00 časova u Narodnoj biblioteci “Branko Čučak” u Han Pijesku.

Manifestaciju su finansijski podržali grad Istočno Sarajevo i opština Istočno Novo Sarajevo.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com