Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Naloženo poništavanje diplome doktora medicinskih nauka Sebiji Izetbegović

Izvor: Srna

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo donijela je zvaničnu odluku da Univerzitet u Sarajevu /UNSA/ poništi diplomu doktora medicinskih nauka direktoru Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo /KCUS/ Sebiji Izetbegović.

Kantonalna uprava rješenje je donijela juče, nakon sprovedenog inspekcijskog nadzora na UNSA i Medicinskom fakultetu, prenose federalni mediji.

Rok za izvršenje donesene upravne mjere je 15 dana od dana prijema rješenja, a Univerzitet u Sarajevu je dužan u roku od tri dana, nakon isteka roka za izvršenje, dostavi Inspektoratu dokaz o izvršenju rješenja.

“Visokoškolska ustanova je obavezna da poništi i oglasi nevažećom diplomu, dodatak diplomi i uvjerenje o stečenom zvanju u slučaju ako imalac diplome nije ispunio sve ispitne obaveze na studiju na način i prema postupku koji je utvrđen propisima iz oblasti visokog obrazovanja koji su bili na snazi u vrijeme izdavanja javne isprave, ovim zakonom i studijskim programom visokoškolske ustanove”, navodi se u saopštenju.

Senat je u martu odlučio da poništi diplomu Sebiji Izetbegović, dok je prije šest dana na redovnoj sjednici donio odluku da joj se oduzme zvanje redovnog profesora na Medicinskom fakultetu.

Nakon niza ovih odluka Izetbegovićeva je podnijela tužbu protiv UNSA, ali i rektora Rifata Škrijelja.  

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com