Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Ko je Jakov Milatović – ekonomista koji je prekinuo vladavinu DPS-a dugu tri decenije

foto: EPA-EFE / BORIS PEJOVIC

Izvor: RTRS

Zamjenik predsjednika Pokreta Evropa sad Jakov Milatović u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori pobijedio je lidera DPS-a Mila Đukanovića.

Kandidat pokreta Evropa sad Jakov Milatović, prema projekciji na 89,3 odsto uzorka, osvojio je 60,1 odsto glasova u drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, a aktuelni šef države Milo Đukanović 39,9, navode iz CEMI-ja. Glasalo je 69,33 odsto birača, što je pet odsto više nego u prvom krugu.

Ko je Jakov Milatović?

Osnovne studije u oblasti ekonomije završio je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, sa prosječnom ocjenom 10 i bio je student generacije. Dobitnik je brojnih domaćih priznanja od Ministarstva prosvjete, Univerziteta Crne Gore, Ministarstva spoljnih poslova i dr, kao i inostranih stipendija. Kao stipendista američke vlade proveo je jednu studijsku godinu na Univerzitetu savezne države Ilinois, kao stipendista austrijske vlade jedan semestar na Univerzitetu za ekonomiju i biznis u Beču, a kao stipendista Evropske komisije jednu studijsku godinu na Univerzitetu u Rimu.

Magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford i bio je stipendista britanske vlade.

Radno iskustvo započeo je u NLB banci u Podgorici kao dio tima za upravljanje rizikom, zatim u Dojče banci u Frankfurtu u timu za procjenu kreditnog rizika zemalja sa fokusom na zemlje centralne i istočne Evrope. Od 2014. godine radio je u Evropskoj banci za obnovu i razvoj u timu za ekonomsku i političku analizu, prvo kao ekonomski analitičar za region jugoistočne Evrope a nakon unapređenja u poziciju ekonomiste pokrivao je zemlje Zapadnog Balkana iz kancelarije u Podgorici.

Godine 2018. biva unaprijeđen u glavnog ekonomistu sa zadatkom da pokriva zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju iz kancelarije u Bukureštu.

Druga iskustva i usavršavanja sticao je kroz pohađanje programa i škola Ujedinjenih nacija u Njujorku, njemačke Fondacije Konrad Adenauer u Podgorici, Ambasade Crne Gore u Rimu, Kancelarije za međunarodnu saradnju Ekonomskog fakulteta u Podgorici, Oxbridge Academic Programs u Oksfordu, Međunarodnog monetarnog fonda u Londonu, Londonske škole ekonomije i Univerziteta u Pekingu, Liderske akademije Univerziteta Standford i Univerziteta u Beogradu, i drugih.

Bio je ministar ekonomskog razvoja u Vladi Zdravka Krivokapića.

Nakon pada Krivokapićeve vlade, s Milojkom Spajićem (ministrom finansija u toj vladi) je osnovao Pokret Evropa sad, koji je dobio naziv po ekonomskom programu koji je usvojila Krivokapićeva vlada tokom svog jednogodišnjeg mandata.

Filter 2019