Thu. Jun 8, 2023
ћирилица /latinica

Istočno Sarajevo dobilo vještačko jezero (VIDEO)

Foto: Filter

Izvor: Srna/ Filter

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević danas su, simboličnim puštanjem u rad linijske i plutajuće fontane, svečano otvorili vještačko jezero u Istočnom Novom Sarajevu površine oko 3.000 metara kvadratnih u čiju je izgradnju uloženo 620.000 KM.

Foto: Filter

Katić je novinarima rekao da mu je drago što su brojni građani došli da uveličaju zvanični završetak radova započetih 2021. godine.

“Izgradnja jezera, ali i sve što smo već uradili i što planiramo da realizujemo u narednom periodu, govori u prilog našim željama i planovima da postanemo najljepše mjesto za život u Republici Srpskoj. To se polako i ostvaruje”, naveo je Katić.

Foto: Filter

On je apelovao na sugrađane da čuvaju jezero i da djecu uče o važnosti odgovornog ponašanja prema javnom dobru.

Prema njegovim riječima, o jezeru će brinuti lokalno komunalno preduzeće “Rad” čija je obaveza da svakodnevno održava njegovu čistoću, kupi otpatke i vodi računa o hemijskoj ispravnosti vode.

“Ako ispoštujemo sve što je definisano projektom sigurno ćemo imati uređeno i čisto jezero”, naveo je Katić.

Foto: Filter

Prije puštanja u rad fontana, Katić i Kovačević su u blizini jezera posadili drvo koje će simbolizovat prijateljstvo ove dvije lokalne zajednice, koje su danas zvanično potpisale povelju o bratimljenju.

Foto: Filter

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Istočno Novo Sarajevo najurbanija opština u Istočnom Sarajevu, ali da je ubijeđen da će i u ostalim opštinama biti sličnih projekata.

“Mislim da će ovo biti mjesto okupljanja građana svih opština iz sastava Istočnog Sarajeva, ali i iz drugih dijelova republike Srpske i cijele BiH. Ovo je primjer drugim lokalnim zajednicama kako treba oživjeti koncept humanog življenja. Nije sve u izgradnji stambenih zgrada i saobraćajnica, treba to obogatiti određenim sadržajima. Ovo je generalno projekat koji daje novu dimenziju Istočnom Sarajevu”, naglasio je Ćosić.

Foto: Filter

Završetkom izgradnje jezera upotpunjen je parkovski kompleks u ovom dijelu opštine jer se nadovezuje na nedavno izgrađeni Park velikana, rečeno je Srni u opštinskoj upravi Istočno Novo Sarajevo.

Izgradnja vještačkog jezera je jedinstven projekat u ovom dijelu Republike Srpske, jer je u centru urbanizovane zone izgrađeno jezero uz koje će građani moći uživati i provoditi slobodno vrijeme u šetnji i rekreaciji.

Foto: Filter

Osim uređenja vještačkog jezera, u sklopu regulacionog plana “Centar tri” izgrađena je i pješačka staza, postavljen urbani mobilijar, izvršeno hortikulturno uređenje lokaliteta, te postavljena adekvatna rasvjeta.

Pogledajte video

https://youtube.com/shorts/tHfESj3mGGI?feature=share

Filter 2019