Mon. May 27, 2024
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: Akcija besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi

Izvor: Srna

Visok krvni pritisak i dijabetes su „tihe ubice“ kada je u pitanju zdravlje stanovništva sa područja Istočno Sarajevo, rekla je ljekar Doma zdravlja Istočno Sarajevo Lana Mrdović podovom Svjetskog dana zdravlja.

Mrdovićeva je navela da su tim povodom danas organizovali akciju besplatnog mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi na Trgu Republike Srpske u Istočnom Novom Sarajevu kako bi podigli svijest stanovništa o značaju preventivnog djelovanja.

Ona je istakla da su preventivni pregledi i edukacija stanovništa jako važni, dodajući da je neznanje najveći ubica.

„Ukoliko nešto ne znate, skloniji ste da napravite greške kada je zdravlje u pitanju. Naš cilj je da spriječimo te greške, odnosno da ih ublažimo“, naglasila je Mrdovićeva.

Ona smatra da je vakcinacija tabu tema na ovom području jer se ljudi više fokusiraju na njene neželjene efekte, nego pozitivne.

„Prema mom mišljenju, vakcinacija je obavezna. Svako ima pravo izbora ali bi trebalo da bude obavezna radi prevencije oboljenja koja se mogu stvoriti unutar društva“, ukazala je Mrdovićeva.

Slogan obilježavanja Svjetskog dana zdravlja ove godine je „75 godina unapređenja javnog zdravlja“ i značajan je po tome što je u prethodnih sedam i po decenija odgovoreno svim javno zdravstvenim izazovima sa osnovnim ciljem postizanja „zdravlja za sve“.

Prvi sastanak Svjetske zdravstvene skupštine koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine, a odlukom skupštine 7. aprila je određen za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com