Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /latinica

Zakonom o nezaposlenom roditelju četvoro i više djece obuhvaćeno 3.475 porodica

Izvor: Srna

Zakon o podršci nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj izuzetno je značajna sistemska mjera kojom je do sada obuhvaćeno 3.475 porodica, odnosno 15.115 djece, rekla je Srni pomoćnik ministra za porodicu Republike Srpske Jelena Kurtinović.

Kurtinovićeva je pojasnila da je ova mjera definisana kao trajno pravo za nezaposlene roditelje četvoro i više djece i ostvaruje se sve dok je najmlađe dijete maloljetno.

– Zakonom je predviđena isplata po 750 KM nezaposlenim roditeljima četvoro i više djece koji ispunjavaju Zakonom propisane uslove, a s obzirom na to da se na ovaj iznos uplaćuju pripadajući porezi i doprinosi, jasno je da je riječ o značajnoj podršci višečlanim porodicama, dok će roditelji zahvaljujući ovom primanju moći dav ostvare pravo na penziju – rekla je Kurtinovićeva.

Prema njenim riječima, za ove namjene u budžetu su predviđena sredstva od 70 miliona KM, a od početka primjene Zakona do danas isplaćeno je 6.175.500 KM.

– Tokom prošle godine na osnovu Odluke o isplati finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj za ove namjene izdvojena su tri miliona KM – navela je Kurtinovićeva.

Ona je napomenula da korisnici koji ispunjavaju uslove, a do sada se nisu javili Ministarstvu, mogu to da učine u svakom trenutku, jer ne postoji vremensko ograničenje kada je riječ o prijavi za ostvarenje ovog prava.

Kurtinovićeva je pojasnila da se zahtjev koji je potrebno popuniti nalaze na sajtu Ministarstva porodice, omladine i sporta i da je u njemu navedena sva potrebna dokumentacija koju korisnici sa zahtjevom šalju poštom na adresu Ministarstva.

– Zakon je u odnosu na Odluku o isplati finansijske pomoći nezaposlenom roditelju četvoro i više djece u Republici Srpskoj pretrpio određene izmjene i jasnije definisao uslove za ostvarenje ovog prava, što je isključilo određene kategorije, ali su i uvedene nove, poput samohranih roditelja – navela je Kurtinovićeva.

Ona je dodala da je Ministarstvo u prethodnom periodu uložilo maksimalan napor da izađe u susret svim korisnicima koji ispunjavaju uslove propisane Zakonom, da to pravo i ostvare, te najavila da će to činiti i dalje.

Kurtinovićeva je napomenula da će Ministarstvo sve važne informacije u vezi sa realizacijom ovog, ali i svih drugih prava porodica i djece u Republici Srpskoj, saopštavati, kao i do sada, posredstvom medija i zvaničnih kanala informisanja Ministarstva.

– Pozivamo građane da se ne informišu putem različitih grupa na društvenim mrežama kako bismo izbjegli sve nesporazume – navela je Kurtinovićeva.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com