Wed. May 31, 2023
ћирилица /latinica

Građani u Crnoj Gori sutra biraju predsjednika; Đukanović ili Milatović?

Foto: RTRS

Izvor: Tanjug

U Crnoj Gori će u nedjelju, 2. aprila, biti održan drugi krug predsjedničkih izbora u kome će se nadmetati aktuelni šef crnogorske države i kandidat DPS za još jedan mandat Milo Đukanović i kandidat Pokreta Evropa sad Jakov Milatović.

Đukanović je u prvom izbornom krugu osvojio 119.673 glasova (35,37 odsto), a Jakov Milatović 97.858 glasova (28,92 odsto) glasova birača koji su izašli na izbore. Izlaznost je bila 64,06 odsto.

Pravo glasa u drugom krugu izbora za predsjednika Crne Gore ima isti broj birača upisan u birački spisak, koji je zaključen 8. marta uoči prvog izbornog kruga – 542.154 građana.

Mandat predsjednika je pet godina.

Kampanja uoči drugog izbornog kruga protiče u nešto oštrijem tonu u odnosu na onu uoči prvog kruga, ali za razliku od prethodne u ovoj incidenata nema.

Đukanović (61) je od izborne noći nakon prvog izbornog kruga “apsolutno ubijeđen” u svoju pobjedu, smatra da mu niko nije ravan, a građanima je objećao bolji standard na realnim osnovama, očuvanje građanske države i članstvo u EU u narednih pet godina.

Dobar dio Đukanovićevih obraćanja u kampanji bio je posvećen Srbiji, njenom navodnom uticaju na sve što se događa u Crnoj Gori s ciljem da je destabilizuje, širenju tzv. “srpskog svijeta” i pokušajima, kako je kazao, da vlada zemljama regiona – Crnom Gorom, BiH, Severnom Makedonijom i tzv. Kosovom.

Smatra da je međunarodna zajednica blagonaklona prema zvaničnom Beogradu, posebno u dijalogu sa Prištinom. Rekao je i da Srbija ne bi mogla da podnese ulazak Crne Gore u Evropsku uniju.

Svog protivkandidata je okarakterisao kao kandidata druge države, odnosno Srbije i Srpske pravoslavne crkve.

Kandidaturu Đukanovića su podržale stranke, tradicionalni partneri njegovog DPS – SDP, LP, članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Denis Bećirović, kao grupa intelektualaca iz regiona među kojima su Sonja Biserko, Nenad Čanak, Davor Đenero, Veljko Bulajić…

Milatović (36), kandidat PES-a, je kao i Đukanović ekonomista, bio je ministar ekonomskog razvoja u vladi Zdravka Krivokapića, kada je i počeo da se bavi politikom, posle 30. avgusta 2020. godine, nakon pobede koalicije stranaka na vlasti u Crnoj Gori i odlaska Đukanovićevog DPS prvi put u opoziciju.

U izbornoj noći nakon prvog izbornog kruga rekao je da su predsjednički izbori prekretnica i da će u drugom krugu Đukanovića poslati u političku penziju.

Građane je u kampanji pitao “da li žele još pet Milovih godina”. Obećao im je izlazak iz mraka Đukanovićevog režima, obračun sa kriminalom i korupcijom i prosperitet Crne Gore.

Dok Đukanović u drugom krugu tipuje na glasove iz dijaspore, Milatović je u otvorenom pismu dijaspori poručio da treba da glasaju, ali da pritom imaju na umu razloge koji su ih tokom Đukanovićeve vlasti, kao i njega u jednom trenutku, primorali da napustili Crnu Goru.

Za razliku od Đukanovića sa Srbijom želi da razvija najbolje susjedske odnose.

Otvoreno podržava inicijativu Otvoreni Balkan, ako će, kaže, ona da omogući da pruga Beograd-Bar, kojom njegovi roditelji često idu u posetu rodbini, bude funkcionisala bez višeatnih zastoja u Bijelom Polju i Prijepolju. Na pomen tzv. “srpskog sveta” se iščuđava i pita: “Kakav crni “srpski svijet”.

O tome, kaže, pričaju ljudi poput Đukanovića koji nisu izašli iz iz 90-tih godina 20. vijeka.

Za njega su, ističe, ovi izbori više od predsjedničkih – to je, kaže, referendum za napred ili nazad.

Uvjeren je u ulazak Crne Gore u EU u narednih pet godina mandata, ali na čelu sa njim, a ne Đukanovićem.

Milatovića su podržale sve stranke pobedničke koalicije iz avgusta 2020.:Demokratski front, Demokrate, Prava, kao i Ujedinjena Crna Gora i koalicija Crno na bijelo koju čine stranke okupljene oko GP Ura.

Đukanovićev poraz u nedjelju značio bi konačan kraj DPS, koji je na čelu sa njim vladao u kontinuitetu duže od tri decenije, jer nakon poraza na parlamentarnim izborima 2020., ova stranka je poražena i u 20 od 25 crnogorskih gradova i opština na oktobarskim lokalnim izborima.

Filter 2019