Tue. Jul 16, 2024
ћирилица /latinica

Vozačke dozvole iz BiH nisu priznate u 12 evropskih zemalja

Izvor: Srna

Vozačke dozvole BiH nisu priznate u Albaniji, Grčkoj, na Kipru, Malti, Holandiji, Norveškoj, Italiji, Irskoj, Sloveniji, Španiji, Švedskoj i Švajcarskoj, informacija je Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Iz Ministarstva navode da je Predsjedništvo BiH 17. maja prošle godine donijelo odluku o prihvatanju sporazuma između BiH i Španije o obostranom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, te da je na osnovu toga ovo ministarstvo uputilo drugoj strani poziv za organizaciju potpisivanja sporazuma, na koji se čeka odgovor.

Još 2013. godine pokrenuta je inicijativa za zaključivanje sporazuma sa Albanijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola i bili su zakazani pregovori za usaglanjavanje njegovog teksta, ali ih je albanska strana otkazala neposredno prije dogovorenog termina sastanka.

Ovo pitanje ponovo je aktuelizovano 2022. godine kada je BiH proslijedila nacrt sporazuma, na koji se očekuje odgovor albanske strane.

Usaglašavanje sporazuma sa Italijom o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola traje od 2012. godine, ali do sada nije došlo do njega, napomenuli su iz Ministarstva.

Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara navelo je da je iniciralo zaključivanje bilateralnih sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Grčkom, Kiprom, Maltom, Holandijom, Norveškom, Irskom, Slovenijom, Švedskom i Švajcarskom, a usaglašavanje teksta sporazuma nije ni započeto jer ne postoji spremnost druge strane.

BiH je inicirala i dopunu sporazuma sa Njemačkom kako bi se uz kategorije A i B omogućilo međusobno priznavanje vozačkih dozvola i za ostale kategorije bez polaganja teorijskog ili praktičnog ispita, na koju još nije dobijen pozitivan odgovor njemačkog nadležnog organa.

Kada je riječ o Sloveniji, iz ove zemlje ističu da slijede preporuke Evropske komisije koja je osnovala ekspertsku radnu grupu koja je sačinila spisak zemalja koje nisu članice EU za koje se preporučuje zamjena vozačkih dozvola za određene kategorije, ali BiH i još neke zemlje nisu na tom spisku, jer, kako je navedeno, nije bilo moguće pouzdano provjeriti ispunjenje zajedničkih dogovorenih kriterijuma.

Ministarstvo infrastrukture Slovenije obavijestilo je Ministarstvo komunikacija i transporta u Savjetu ministara da je vozačku dozvolu potrebno zamijeniti samo u slučaju da osoba iz BiH u Sloveniji ima uobičajeno prebivalište i na osnovu dozvole za boravak duže od godine, a da se u drugim uslovima može koristiti vozačka dozvola iz BiH.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com