Sun. Jun 4, 2023
ћирилица /latinica

Bećković: Srpski jezik brine više o nama nego mi o njemu

Izvor: Srna

Akademik Matija Bećković istakao je večeras u Istočnom Sarajevu da se Srbi mogu ponositi srpskim jezikom, koji je živ i više se brine o srpskom narodu, nego narod o njemu.
Bećković je na poetskoj večeri, koja je održana u punoj sali amfiteatra Elektrotehničkog fakulteta, rekao da su ljudi došli da slušaju pjesme i poeziju na svom maternjem jeziku.

“Nema nikakvih vatrometa, muzike ili spotova koje bi slušali, nego samo sazvučja maternjeg jezika i satreptaji onoga što znaju i osećaju”, rekao je Bećković novinarima.

On je dodao da ovakvim događajima Srbi demantuju usvojenu presudu poeziji i kulturi, te istakao da ovakve kulturne manifestacije i dalje postoje u Republici Srpskoj.

“Slušao sam jednu etno-grupu koja pjeva Oj Zmijanje živi u slobodi, u tebi se Petar Kočić rodi i nastavio sam tu pjesmu redalicom koja nije imala kraja – Mrkonjiću živi u slobodi, tu se Sveti Vasilije rodi, pa redom, Oj Grmeču živi u slobodi, u tebi se Branko Ćopić rodi, i Veseli se na Drini ćuprijo, Ivo te je Andrić proslavio“, rekao je Bećković.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović naglasio je da treba pažljivo slušati sve riječi koje izgovori akademik Matija Bećković, jer je to, kako je naveo, istorija i nešto iz čega se može naučiti mnogo toga.

“Čast je bila danas prisustvovati i slušati velike mislioce među kojima je i naš akademik Matija Bećković, od kojeg stvarno možemo svi naučiti bez obzira koliko znanja imamo i koja smo zvanja stekli”, naveo je Popović.

Poetsko veče sa Matijom Bećkovićem organizovano je večeras u Istočnom Sarajevu u okviru naučne i kulturno-umjetničke manifestacije “Dani Žarka Vidovića” koju organizuju Filozofski fakultet iz Pala, Centar za helenske studije i Kulturni klub “Fronesis”.

Filter 2019