Fri. Jun 9, 2023
ћирилица /latinica

Berjan: Uspješna sezona grijanja, bez dana zastoja proizvodnje i isporuke toplotne energije

Izvor: Srna

Direktor Javnog preduzeća „Toplane Istočno Novo Sarajevo“ Dejan Berjan, izjavio je Srni da je sezona grijanja uspješno završena – bez dana zastoja proizvodnje i isporuke toplotne energije i to u teškim uslovima rada, zbog postrojenja starog 47 godina.

Berjan je rekao da je jako teško poslovati u takvim uslovima, kada nema mogućnosti nabavke rezervnih dijelova, jer su se prestali proizvoditi još u prošlom vijeku.

On je naglasio da su sezoni 2022/23. podigli cijenu grijanja 35 odsto za sve kategorije, linearno za cijelu grejnu sezonu, iako to nije bila ekonomski opravdana cijena za „Toplane“, budući da je energent bio skuplji u odnosu na prethodnu sezonu 100 odsto.

„Tako smo počeli vršiti obračun usluga prema tarifnom sistemu, gdje korisnici plaćaju zimi, odnosno od oktobra do aprila za isporučenu toplotnu energiju plus distributivne troškove, a u ljetnom periodu, od maja do septembra, samo distributivne troškove, kako bismo donekle amortizovali dio novčanih sredstava koja su nam potrebna u sezoni“, naglasio je Berjan.

Berjan je napomenuo da podizanje cijene od 35 odsto, nije bilo ekonomski opravdano, te da ima obećanje od osnivača, opštine Istočno Novo Sarajevo, da će subvencionisati razliku cijene za energent.

On je rekao da će cijena za narednu sezonu grijanja, isključivo zavisiti od cijene energenta, ali prije toga je potrebno sprovesti javnu nabavku za energent.

Što se tiče naplate, Berjan je istakao da je od stanovništva uredna, te da postoji veoma mali broj utuženih korisnika.

„Najveći problem nam predstavlja veliki dug Doma zdravlja, koji od ranije ima reprogram duga, odnosno vansudsko poravnanje, kojim su nam zarobljena velika novčana sredstva jer i mi imamo velike obaveze prema dobavljaču za energent“, pojasnio je Berjan.

Berjan je naglasio da, prema Odluci o opštim uslovima za proizvodnju, isporuku i korištenje toplotne energije, sezona grijanja traje do 15. aprila i može da se nastavi samo ukoliko je prosječna dnevna temperatura u prethodna tri uzastopna dana napolju niža od 12 stepeni Celizijusovih, prema podacima nadležne meteorološke službe.

Govoreći o planovima za narednu godinu, Berjan je istakao da, kao i svake godine, moraju da rade redovni godišnji remont postrojenja za narednu grejnu sezonu, ali da će, nažalost, zbog starosti biti jako teško pronaći rješenja za prilagođavanje situaciji u kojoj se nalaze.

„Očekujemo i nove korisnike, kako pravna tako i fizička lica, i to Rektorat u Istočnom Sarajevu, Narodno pozorište, kao i veliki broj fizičkih lica u novim objektima u ulicama Nikole Tesle, Prve sarajevske brigade i Stefana Nemanje“, rekao je Berjan.

Berjan je istakao da je prošle godine završena izrada glavnog mašinskog, elektro i građevinskog projekta rekonstrukcije kotlovnice snage 20 megavati „Toplane Istočno Novo Sarajevo“.

„Sad smo u potrazi za finansijskim sredstvima za njegovu realizaciju, jer `Toplane` tu investiciju ne mogu završiti iz svojih sredstava“, rekao je Berjan.

On je napomenuo da je „Sarajevo gas“ odnedavno u većinskom vlasništvu Vlade Republike Srpske, što je dalo Vladi mogućnost da putem ovog preduzeća uđe u kapitalne projekte proširenja gasne mreže na istoku Republike Srpske.

„U projekat gasifikacije istočnog dijela Republike Srpske uključeni smo i mi u pregovorima za rekonstrukciju našeg postrojenja, odnosno kotlovnice i prelazak na gas“, istakao je Berjan.

Berjan je ukazao da pored toga, svakodnevno pokušavaju da pronađu i druga sredstva kako bi mogli da riješe gorući problem, rekonstrukciju, jer tim dodatno rješavaju i problem ekologije u gradu Istočno Sarajevo.

Filter 2019