Sun. May 28, 2023
ћирилица /latinica

Afera “Respiratori”: Novaliću četiri, Hodžiću pet, a Solaku šest godina zatvora

Izvor: Glas Srpske

Premijer FBiH Fadil Novalić, koji je proglašen krivim u predmetu „Respiratori“, osuđen je prvostelenom presudom, kao prvooptuženi, na četiri godine zatvora.

Novalić jutros nije došao na izricanje presude, dok su svi ostali optuženi prisustvovali, piše Kliks.

Fikret Hodžić, vlasnik “Srebrene maline” dobio je pet godina zatvora, a bivši direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak šest.

Prvostepenu presudu u ovom predmetu donijelo je sudsko vijeće od tri člana koje su činili Branko Perić, Braco Stupar i Goran Radević.

Ministarka finansija FBiH Jelka Milićević je oslobođena optužbi za nesavjestan rad u službi.

Novalića su optužnicom teretili za krivično djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Novaliću se na teret stavljalo i pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga, krivotvorenje službene isprave, povreda obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Tužilaštvo BiH početkom maja 2020. pokrenulo je istragu o nabavci 10 respiratora iz Kine vrijednih više od deset miliona KM, dok je pretres pred Sudom BiH otpočeo u februaru 2021. godine.

Osim Novalića, sudski predmet se vodio i protiv Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića i Jelke Milićević, a svi osim Jelke Milićević su osuđeni.

Filter 2019