Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Ulični prodavci cvijeća neće biti predmet kontrole gradske inspekcije

Izvor: Filter

Zbog instrukcija republičkih inspekcijskih organa da se na području Republike Srpske 6, 7. i 8. marta sankcionišu neregistrovani prodavci cvijeća i cvijetnih aranžmana, odnosno ulični prodavci, koja je izazvala brojne negativne reakcije naših sugrađana, u Gradskoj upravi jutros je održan sastanak sa predstavnicima gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

“Iako je ovo rezultat postupanja Republičke uprave za inspekcijske poslove na zahtjev udruženja registrovanih prodavaca cvijeća koje se obratilo i resornom ministarstvu, nećemo da bježimo od odgovornosti i zbog toga smo jutros razgovarali o načinu na koji možemo prevazići ovaj problem. Niko iz ove Gradske uprave ne želi da proganja ljude koji zarađuju hljeb prodajom cvijeća na ulici, ali je isto tako potrebno zaštititi ljude koji su registrovani za bavljenje tom djelatnošću i za to plaćaju porez”, rekao je Ćosić.

Na sastanku je konstatovano da postoji pravni vakuum koji se odnosi na neregistrovane ulične prodavce cvijeća i ostalih proizvoda i gradonačelnik Ćosić je potpisao naredbu koja se odnosi na evidentiranje svih neregistrovanih prodavaca cvijeća.

Ta naredba neće za njih stvoriti nikakve finansijske obaveze i služiće kao osnov za stvaranje evidencije i njihovo nekažnjavanje u periodu 6, 7. i 8. marta, kako bi na taj način bilo riješeno ovo pitanje za ovu godinu.

“Svjesni smo greške i želimo to da riješimo. I među nama u Gradskoj upravi ima onih koji znaju kako je jesti hljeb zarađan mukotrpnim radom prodavaca. Što se tiče naredne godine, resornom ministarstvu ćemo podnijeti zahtjev za donošenje podzakonskog akta koji će regulisati uličnu prodaju cvijeća i svih ostalih proizvoda od strane onih koji nemaju registrovanu djelatnost, način njihove kontrole i plaćanja odgovarajućih naknada”, poručio je Ćosić.

Poručio je da je ovo pitanje potrebno riješiti na republičkom nivou, budući da se u praznične dane svaka lokalna zajednica u Republici Srpskoj suočava sa uličnom prodajom različitih proizvoda.

Filter 2019