Fri. Sep 29, 2023
ћирилица /латиница

Њемачка паралисана; Највећи штрајк у претходних неколико деценија

Фото: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Извор: Агенције

Аутобуски, жељезнички и авио саобраћај широм Њемачке данас је паралисан, због највећег штрајка у тој земљи у претходних неколико деценија, којим су погођени милиони путника, преноси Ројтерс.

Фото: EPA-EFE/FRIEDEMA

Једнодневни штрајк, који су организовао трговински синдикат Верди, заједно са жељезничким и транспортним синдикатом ЕВГ, само су један од штрајкова у низу претходних мјесеци, који су погодили највеће европске економије, у вријеме када су цијене хране и енергената порасле.

Синдикат жељезничара саопштио је да у покрајинама Хесе и Северна Рајна Вестфалија “ништа више не ради”. Иако је Западна Померанија мање погођена штрајком него други дијелови земље, регионална жељезница је и тамо стала, а и жељезничке компаније које не штрајкују, не могу да возе због штрајка жељезничких служби, преносе њемачки медији.

Фото: EPA-EFE/FRIEDEMA

Два највећа њемачка аеродрома, Минхен и Франкфурт, обуставила су све летове, док је жељезнички оператер “Дојче бан” отказао све међуградске жељезничке услуге.

Синдикат Верди представља око 2,5 милиона запослених у јавном сектору, укључујући и јавном транспорту и аеродромима, док ЕВГ представља око 230.000 људи из “Дојче бана” и аутобуских компанија.

Лидер синдиката Верди, Франк Вернеке, рекао је да је ово акција преживљавања за милионе радника услед високе инфлације, пренио је “Билд ам Зонтаг”.

Основни трошкови у Немачкој скочили су више него што се очекивало за фебруар.

У питању је пораст од 9,3 одсто у односу на годину дана раније, а притисак на цијене остао је упркос покушају Европске централне банке да заустави скок повећањем каматних стопа.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com