Sun. May 19, 2024
ћирилица /latinica

U februaru registrovano 46 krivičnih djela

Izvor: Srna

Na području Policijske uprave Istočno Sarajevo u februaru je registrovano 46 krivičnih djela što je za sedam odsto više nego lani, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih dijela je 86 odsto, naveli su danas iz ove uprave.

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branimir Šehovac rekao je da u Upravi mogu biti zadovoljni postignutim rezultatima po pitanju kriminaliteta iako je zabilježeno povećanje za tri krivična djela.

On kaže da nije bilo krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti ili onih koja bi izazvala uznemirenost stanovništva, te da su se desila dva razbojništva, od kojih je jedno rasvijetljeno.

“U februaru je realizovana akcija Met koja se odnosi na sprečavanje zloupotrebe neovlaštene proizvodnje i prodaje droge gdje su policijski službenici uhapsili osam lica koja su predata Okružnom javnom tužilaštvu Istočno Sarajevo”, rekao je Šehovac na konferenciji za novinare na Palama.

Šehovac je naveo da je zimska turistička sezona u Olimpijskom centru “Jahorina” protekla bezbjedno, a tome su doprinijeli policijski službenici i svojim radom uticali da se turisti na planini osjećaju bezbjedno.

On je podsjetio da je nedavno na Palama postavljen kamen temeljec novog objekta Policijske uprave Istočno Sarajevo čijom izgradnjom će policajci imati bolje uslove rada i moći pružiti kvalitetnije usluge.

Kada su u pitanju stacionarni radarski sistemi na području ove uprave, Šehovac navodi da su postavili devet radara na kritičnim tačkama i dionicama gdje je dolazilo do najtežih saobraćajnih nezgoda.

“Trenutno je u toku priključivanje tih radara, pa će se vršiti testna faza, poslije čega ide proces verifikacije. Nakon toga javnost će biti blagovremeno obaviještena kada budu pušteni u rad”, poručio je Šehovac.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Radomir Cerovina rekao je da su policijski službenici u februaru registrovali 46 krivičnih djela, a nadležnom tužilaštvu dostavili 40 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 46 lica.

“Od ukupnog broja izvršenih krivičnih djela, njih 10 su počinili nepoznati izvršioci od kojih su rasvijetljena četiri, pa koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom izvršiocu iznosi 40 odsto, dok je ukupne rasvijetljenosti 86 odsto”, istakao je Cerovina.

Cerovina je dodao da su zbilježena 34 krivična djela iz oblasti opšteg kriminaliteta, četiri iz oblasti privrednog, tri krivična djela u vezi sa zloupotrebom droge, četiri iz oblasti bezbjednosti javnog saobraćaja, te jedno krivično djelo iz oblasti Krivičnog zakona BiH.

Prema njegovim riječima, stanje na području Policijske uprave Istočno Sarajevo je stabilno i zadovoljavajuće.

Načelnik Sektora policije u Policijskoj upravi Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da je u februaru evidentirano 28 narušavanja javnog reda i mira, što je za 9,7 odsto manje u odnosu na lani kada su zabilježili 31 narušavanje.

On je dodao da su službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo podnijeli dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 29 prekršaja i naloga protiv 31 lica.

Čvoro je rekao da je javni red i mir najčešće narušavan tučom i fizičkim napadom, ali da ga u većem obimu nije bilo.

Prema njegovim riječima, u februaru su se dogodile 42 saobraćajne nezgode, što je za 12, odsto manje u odnosu na uporedni period, te da nije bilo saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim licima.

Čvoro je dodao da su u saobraćajnoj nezgodi teško povrijeđena tri lica, a 18 je zadobilo lakše tjelesne povrede.

“Iz saobraćaja smo isključili 224 vozača, uglavnom zbog vožnje pod uticajem alkohola i zbog odbijanja podvrgavanju testiranja na droge”, naveo je Čvoro, te dodao da su registrovana 1.232 prekršaja u saobraćaju, a sankcionisano ukupno 1.150 učesnika u saobraćaju.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com