Wed. Mar 22, 2023
ћирилица /latinica

U Blažuju služen parastos nevinim žrtvama egzodusa sarajevskih Srba

Foto: Foto Vaske

Izvor: Srna

U Hramu Svetog Save u Blažuju danas je služen parastos nevinim žrtvama egzodusa sarajevskih Srba, a starješina ove crkve protojerej Darko Danilović je u besjedi govorio o stradalništvu srpskog življa koje se 1996. godine moralo iseliti iz Reljeva, Hadžića, Ilijaša, Vogošće, Ilidže, Novog Sarajeva i ostalih mjesta.

“Molitveno se prisjećamo tih teških i mučnih dana, tužne kolone sarajevskih Srba koji su ognjišta napuštali po snijegu i mrazu i odlazili u neizvjesnost, noseći sa sobom nešto malo pokretne imovine, ali i zemne ostatke preminulih članova porodica i predaka”, rekao je Danilović.

Foto: Foto Vaske

On je rekao da Srbi pamćenjem, poštovanjem i posjećivanjem Hrama Svetog Save u Blažuju i pravoslavnih grobalja u Federaciji BiH svjedoče o viševjekovnom postojanju ovog naroda na ovim prostorima.

Parastosu u blažujskoj crkvi prisustvovali su gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić i predsjednik Skupštine grada Branko Koroman.

“Danas obilježavamo i 30 godina od statutarne odluke o osnivanju grada Srpsko Sarajevo tog 13. marta 1993. godine u Vogošći. Ovo je prilika da proslavimo taj datum, ali i da se vratimo na mjesto odakle su Srbi 1996. godine krenuli u egzodus i da svim srpskom stradalnicima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, uz pomoć sveštenika blažujskog hrama, odamo pomen i dužnu počast”, rekao je Ćosić novinarima.

Foto: Foto Vaske

Ističući da je stablo snažno onoliko koliko mu je jak korijen, on je poručio da čovjek najbolje spozna sam sebe ako se vrati svojim korijenima, a korijen Srpskog Sarajeva upravo je u pomenutim srpskim naseljima, dok su danas “stablo i šuma” na drugom mjestu, u gradu Istočno Sarajevo i njenim udruženim opštinama”.

“Srpski narod ima dugu istoriju i tradiciju, i nekada ih je bilo daleko više nego sada na ovim prostorima koji su nepravedno pripali Federaciji BiH. Zbog toga naša je dužnost da njegujemo kulturu sjećanja i pamćenja i da se sa ponosom sjećamo naših srpskih predaka, dobrih ljudi i čestitih domaćina”, ističe Ćosić.

Foto: Foto Vaske

On poručuje da su žrtve sarajevskih Srba i izgradnja Istočnog Sarajeva bili korijen i zalog stvaranja Republike Srpske.

Ratni direktor bolnice “Žica” čuveni doktor Milan Pejić nije mogao da sakrije emocije koje su ga preplavile kada je pokušao da se prisjeti nekih tragičnih i tužnih događaja koji su se dešavali srpskim domaćinima i njihovim porodicama, koji su početkom 1996. godine napuštali vjekovna ognjišta i odlazili u nepoznato, ali sa vjerom u Republiku Srpsku i budućnost srpskog naroda, ma gdje da će on da živi i egzistira.

“Sva moja sjećanja na to vrijeme su tužna. Teško mi ja i sada da pričam o tome. Suze mi brane da se sjetim grupice Srba koji su u koloni, na zaprežnim kolima zastavom, cvijećem i bronzama okićenim, pjevali srpske izvorne pjesme obučeni u narodne nošnje, a da nisu znali ni kuda idu, ni kuda vode svoje najmilije”, rekao je doktor Pejić.

On je istakao da mu se slika uplakane starice koja je ispred sebe gurala kozu u “civarama” /ručnim kolicima/ sa nekoliko zavežljaja duboko urezala u pamćenje, a ovakve slike su mu bolno svježe i danas.

Foto: Foto Vaske

U Istočnom Sarajevu u popodnevnim časovima će biti održana svečana sjednica Skupštine grada povodom 30 godina od njegovog formalnog nastanka, a najviše priznanje – Grb grada za doprinos njegovom razvoju biće dodijeljeno predsjednicima Republike Srpske Miloradu Dodiku i Srbije Aleksandru Vučiću.

Priznanje za doprinos razvoju Istočnog Sarajeva – Grb grada biće dodijeljen i Vladama Republike Srpske i Srbije, te Mitropoliji dabrobosanskoj Srpske pravoslavne crkve za predan rad na očuvanju duhovnosti i sabornosti pravoslavnog srpskog naroda Sarajevsko-romanijske regije.

Na svečanoj sjednici biće usvojena Rezolucija o pravcima daljeg razvoja u kojoj će posebno biti istaknuto sve što ovaj grad baštini kroz tradiciju i istoriju.

Posebna priznanja biće uručena opštinskim boračkim organizacijama, a zahvalnice skupštinama šest gradskih opština i odbornicima prvog saziva Skupštine Srpskog grada Sarajeva, najavljeno je iz Gradske uprave.

Filter 2019