Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

UNRS poziva predlagače zakona da uspore proceduru i daju vremena za opsežnu javnu raspravu

Izvor: Filter

Udruženje novinara Republike Srpske povodom procedure oko donošenja izmjena Krivičnog zakona u domenu kriminalizacije klevete, odnosno nove najave zakona o regulisanju rada nevladinih organizacija po uzoru na američki, apeluje na predlagače da uspore proceduru i učine proces što dostupnijim najširoj javnosti, kako bi se povećala upotrebljivost, korisnost i dugotrajnost zakonskih izmjena na opštu korist zajednice.

Napominju da Udruženje novinara nije konsultovano ni u kom segmentu ranije najavljenih zakonskih izmjena u pogledu uvrede i klevete, kao ni u najavi novog zakona o NVO-sektoru, a jednako su tako tretirana i druga udruženja, odnosno nosioci javnog života.

“Smatramo da je javnosti nedovoljno jasno predstavljeno, nedostojno i na neprimjerenom nivou komentarisano bilo koje od ovih najavljenih zakonskih rješenja, pa predlagača zakona pozivamo da nipošto ne žuri sa upućivanjem istog pred poslanike”, saopštili su iz UNRS.

Iz ovog Udruženja pozivaju resorne ministre, javnog tužioca i druge nosioce funkcija bitnih ili povezanih sa sudskom vlašću i medijima, da pred građanima, najbolje u programu uživo, iznesu svoje stavove i motive povodom zakonskih izmjena, uz najmanje nekoliko krugova javnih rasprava otvorenih za cjelokupnu javnost.

Iz UNRS smatraju da će se samo na taj način doći do zadovoljavajućeg i demokratskog zakonskog rješenja.

Dosadašnja dinamika i procedura izaziva zabrinutost da neće biti tako, dodaje se u saopštenju.

“UNRS koristi priliku da apeluje na nadležne da se istraži jesu li oštećenja na vozilima u vlasništvu novinara Trifunovića i Morače iz Banje Luke, preduzeta u svrhu mobinga, zastrašivanja i prijetnje, kao i da o nalazima istrage obavijesti javnost”, navodi se u saopštenju.


Filter 2019