Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /latinica

Srpska daje garancije za izgradnju tunela i dvije gondole u Istočnom Sarajevu

Autor: Filter/Mira Kostović

Sa današnjeg sastanka predajednika RS Milorada Dodika i gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića poručeno je da će Istočno Sarajevo imati podršku za izgradnju tunela i dvije gondole.

Ćosić je zahvalio Dodiku na svakodnevnoj podršci Istočnom Sarajevu i  namjeri da se svih šest gradskih opština ravnomjerno razvija.

“Ovaj grad danas ni blizu ne bi izgledao ovako da nema podrške svih republičkih institucija. Danas smo razgovarali o tome kako će Istočno Sarajevo izgledati narednih godina. Kao što znate, usvojili smo Strategiju razvoja grada do 2029. godine i mogu reći da sam sa zadovoljstvom prihvatio ideju predsjednika da kandidujemo projekte koji prave razliku,  projekte po kojima će ova generacija ostati zapamćena”, rekao je Ćosić nakon sastanka.

Usaglašeno je da su ti veći projekti, čiju izgradnju će podržati Republika Srpska tunel od Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva do Pala i dvije gondole – jedna od Pala do Jahorine a druga od Istočnog Novog Sarajeva do Jahorine.

“Sve neophodne garancije za realizaciju ovih projekata daće Republika Srpska”, rekao je Ćosić.

Dodik je poručio da je u Istočno Sarajevo danas došao da na pravi način obilježi činjenicu da je prije 30 godina usvojena odluka o formiranju ovog grada.

“Ovaj grad je živio Republiku Srpsku u svemu što je bilo izazov ali i napredak. Ovo je najbolje moguće  svjedočanstvo. Znate da gotovo 90 odsto objekata koje danas vidimo nije postojalo. Uz napore ljudi iz ove sredine mnogo je izgrađeno”, rekao je Dodik.

Istočno Sarajevo je, dodao je Dodik, od strateške važnosti za Srpsku.

“Zato smo prije nekoliko godina sjeli sa ljudima odavde i pitali šta su problemi. Ono što smo tada evidentirali danas je riješeno. To su bolnica, put prema Jahorini, tunel Stambolčić i neka rješenja koja su bila važna za opštine i za grad”, rekao je Dodik.

Poručio je da se grad komunikacijski mora povezivati na najbolji mogući način.

“Dogovorili smo da se radi studija izvodljivosti za tunel. Nešto slično smo uradili na Čemernu a mnogi su tada smatrali da to nije moguće. Reći ću da ćemo za nekoliko godina sigurno uraditi ovaj tunel”, poručio je predsjednik Srpske.

Rekao je i to da je grad Istočno Sarajevo  važan zbog Univerziteta i da je od ključne važnosti stvoriti dobre uslove studiranja i kvaliteten kadar.

“Danas odajem priznanje ljudima u Istočnom Sarajevu koji su imali vjere u Republiku Srpsku, koji su došli ostavivši svoje stanove i imanja. Ostavili su svoje živote i došli ovdje, bukvalno na livadu. Izgradili su jedan ovakav grad, a to se može samo ako postoji volja”, rekao je Dodik.

Poručio je da se podrška svemu što je važno za opštine i grad nastavlja. 

Filter 2019