Mon. Mar 20, 2023
ћирилица /latinica

Srednjoškolci iz Istočne Ilidže u misiji za „obrok ljubavi“

Izvor: katera.news

Maturanti drugog odjeljenja gimnazije, kao svoju temu za takmičenje iz demokratije i ljudskih prava, koje se održava svake godine, odabrali su temu „Obrok ljubavi“. Projekat se bazira na pomaganju i pružanju pomoći humanitarne organizacije „Oplemeni srce“, koja već duže vrijeme aktivno radi u našem gradu.

– Pojedini građani žive u izuzetno teškim i nemogućim uslovima i njima je neophodna pomoć. Od osnovnih kućnih potrepština i odjeće, hrana im je najpotrebnija. Jedan obrok dnevno bi im dosta značio. Ugroženi građani uglavnom ne dobijaju nikakvu novčanu pomoć, a ukoliko primaju određeni novčani dodatak, on iznosi minimalnu pomoć od koje bi mogli preživjeti – rekli su ovi humani učenici za portal Katera.

Dodaju da organizacija „Oplemeni srce“ ne dobija adekvatnu pomoć od grada, kao i da je novac iz gradskog budžeta nedovoljan za rješavanje problema socijalno ugroženih građana.

Učenici ukazuju na važnost ove organizacije i koliko zapravo malo učenika i mladih ljudi znaju za ovaj humani pokret. Kao glavni problem, maturanti ističu nesvjesnost o broju socijalno ugroženih porodica na nivou našeg grada.

Ideja učenika je i mijenjanje zakona o PDV-u na doniranu hranu, a povodom tog pitanja javili su se Upravi za indirektno oporezivanje. Na pitanje da li je pomenuti zakon stupio u realizaciju, učenici su, kako kažu, dobili odgovor da nije došlo do izmjene zakonskih propisa koji se tiču oslobađanja od plaćanja PDV-a za doniranu  hranu.

Organizacija „Oplemeni srce“ ima jedinstveni humanitarani broj za sve mobilne operatere. Pozivom na 17049 donirate 2 KM za obrok socijalno ugroženim građanima Istočnog Sarajeva.

Filter 2019