Mon. Jul 15, 2024
ћирилица /latinica

Potpisana inicijativa o ocjeni ustavnosti člana Zakona o pravima boraca

Foto: Srna

Izvor: RTRS

Predstavnici Saveza ratnih vojnih invalida Republike Srpske i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata potpisali su inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 16 Zakona o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca koji se, između ostalog, odnosi na utvrđivanje osnovice.

Iz Saveza RVI podsjećaju da od 2012. godine ukazuju na potrebu utvrđivanja osnovice za primanja ratnih vojnih invalida u skladu sa prosječnom neto platom u Srpskoj, napomenuvši da ratni vojni invalidi imaju manja primanja za trećinu od civilnih lica sa invaliditetom.

– Ne tražimo više povećanje u procentima, nego samo da se osnovica izjednači sa prosječnom platom, odnosno u ovoj godini osnovica je 793 KM, a prosječna neto plata u decembru prošle godine je bila 1.212 KM i to nije veliki iznos da se ne može izjednačiti – rekao je Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza Ratnih vojnih invalida Republike Srpske.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com