Mon. Jul 22, 2024
ћирилица /латиница

Потписана иницијатива о оцјени уставности члана Закона о правима бораца

Фото: Срна

Извор: РТРС

Представници Савеза ратних војних инвалида Републике Српске и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата потписали су иницијативу за оцјену уставности члана 16 Закона о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца који се, између осталог, односи на утврђивање основице.

Из Савеза РВИ подсјећају да од 2012. године указују на потребу утврђивања основице за примања ратних војних инвалида у складу са просјечном нето платом у Српској, напоменувши да ратни војни инвалиди имају мања примања за трећину од цивилних лица са инвалидитетом.

– Не тражимо више повећање у процентима, него само да се основица изједначи са просјечном платом, односно у овој години основица је 793 КМ, а просјечна нето плата у децембру прошле године је била 1.212 КМ и то није велики износ да се не може изједначити – рекао је Драган Врховац, предсједник Савеза Ратних војних инвалида Републике Српске.

©citajfilter.com 2019-2023 * Оснивач и издавач: Centar media d.o.o. * Главни и одговорни уредник: Мира Костовић * Контакт: citajfilter@gmail.com