Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

Postoji još mnogo lekcija koje Srbi treba da nauče

Foto: Opština Istočno Novo Sarajevo

Izvor: Srna

Profesor na Bogoslovskom fakultetu u Foči Darko Đogo istakao je večeras da je srpski narod u 20. vijeku mnogo propatio i da je naučio nešto na zabludama, ali da postoji još mnogo lekcija koje treba da nauči da bi postao bolji nego što je bio, kako bi pripao Hristu.

“Time bismo riješili naša duhovna stanja, kako pojedinačno, tako i kao narod”, istakao je Đogo na predavanju o temi “Veliki post i srpski 20. vijek: Učimo li na zabludama?” kojim je večeras počeo ciklus velikoposnih predavanja koje u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo organizuje Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske.

Đogo je novinarima u Istočnom Sarajevu rekao da je u tradiciji pravoslavlja da se u toku Velikog posta ljudi više okrenu svom životu i preispitivanju odluka i karakternih osobina, što je i suština posta u priličnoj mjeri.

“Kada preispitujemo svoj pogrešne odluke u ličnom životu, onda se zapitamo zašto je stanje takvo da smo poprilično nezadovoljni, i to mnogo češće drugima nego sobom, iako nas post poziva da budemo prvo kritični ka sebi, a kasnije ka drugima”, dodao je Đogo.

Govoreći o današnjem vremenu, Đogo je istakao da je neprimjereno govoriti o sebi kroz dvije prizme koje se najčešće pominju, jedna je hiperkritična, gdje svoje zablude čovjek proglašava trajnim stanjima i govori da je sve propalo.

“Sa druge strane ne odgovara da o sebi mislimo kao narodu koji se već preporodio”, dodao je on.

Foto: Opština Istočno Novo Sarajevo

Đogo je naglasio da ništa ne može da zamijeni lični podvig i lični susret sa Hristom, ni za jednog čovjeka, ni za jedan narod i dodao da je važno da se čovjek ne preda očajanju, već da se preda borbi.

Večerašnje predavanje uljepšali su polaznici dječijeg hora Pravoslavnog centra za mlade koji su izveli pjesmu “Mi smo deca neba”.

Ciklus velikoposnih predavanja koje organizuje Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske podržali su grad Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Foto: Opština Istočno Novo Sarajevo
Foto: Opština Istočno Novo Sarajevo
Filter 2019