Петронић: Књига “О љубави ни ријечи” шаље поруке пуне елана и полета

Извор: Срна

Књижевница из Источног Сарајева Маријана Петронић рекла је да назив њене нове књиге поезије за одрасле “О љубави ни ријечи” не би требало да завара читаоце, јер говори о различитим врстама љубави и шаље позитивне поруке.

Петронићева је испричала Срни да су јој пјесме пуне елана, полета, неких синтагми које су неуобичајне, те оцијенила да у свакој од пјесама има понешто што ће заблистати у очима сваког читаоца будући да не воли да пише поезију која је депресивна.

Она је истакла да је ово њена прва књига поезије намијењена одраслима, да је недавно изашла из штампе, те да је веома задовољна како је технички урађена захваљујући Зорану Танићу, док је илустрацију урадио професор Стојан Шљука.

Петронићева је навела да је процес настајања књиге трајао око двије године, те најавила да ће прво бити промовисана у матичној луци.

Књига ће за сада бити доступна у Матичној библиотеци Источно Сарајево, која је и издавач.

У осврту на дјело “О љубави ни ријечи” Миланко Боровчанин Ромсок написао је “њежна, па и рањива пјесничка душа, сваки стих ове књиге натопила је тананом лиром. Поред осјећања из најтананијих валера душе посвећених вољеном човјеку, који је некад јава, а некад сан, плод пјесникињине маште, жеље и жудње, Маријана своја осјећања и душу несебично поклања и колегама из књижевног свијета попут Владимира Настића, Даре Секулић, Радослава Самарџије, Ђуре Сврдлина, Душка Трифуновића…”.

Петронићева је напоменула да је посљедњу књигу објавила 2017. године, али да је у протеклим годинама објавила више стручних радова из библиотекарства.

– У плану је објављивање и збирке поезије за дјецу под називом “Фора и метафоре” која је већ добила добре критике, рецензију професора Саше Кнежевића. Очекујем да би се и та књига могла наћи у штампи ове године – додала је Петронићева.

Петронићева је подсјетила да је прошле године учествовала на научном скупу у Требињу, а очекује да радови буду објављени у Зборнику Друштва библиотекара Републике Српске.

Њен рад се односи на “Збирку готице” коју баштини Матична библиотека, а коју су добили од Јеврејске општине Сарајево. Ријеч је о 200 наслова, чији је власник била преминула професорица са Природно математичког факулета у Сарајеву Татјана Михаћ.

Петронићева каже да је тренутно у прилици да испуњава све своје жеље и да проживи “неодсањано дјетињство”, али и да живот то на неки начин каналише.

Петронићева је рођена 16. априла 1965. године у Требињу. Завршила је студије Свјетске књижевности и библиотекарства на Филозофском факултету у Сарајеву и дипломирала 1991. године на теми “Мотив свјетлости у Дантеовој Божанственој комедији”.

Објавила је неколико књига и већи број стручних радова из библиотекарства, а поезију је објављивала у часописима и зборницима. Добитник је награде за најбољу прву необјављену збирку поезије на традиционалној манифестацији “Слово Горчина” у Српцу 1990. године.

Поезија Петронићеве је уврштена у свјетску Антологију “Арапске ноћи”, свјетске пјесме у едицији “Пут свиле”, књижевност Каиро 2022. године /Арабиан нигхтс, wорлд поемс у едицији Силк роад литературе Каиро/.

Завршила је и Факултет физичког васпитања и спорта и дипломирала на теми “Спортска сабља” 2020. године на Универзитету у Источном Сарајеву.

Петронићева се више од 10 година бави мачевањем, а већ седам година успјешно води Мачевалачки клуб “Романија”. 

Filter 2019