Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Opština Istočno Novo Sarajevo podržala manifestaciju sjećanja na Daru Sekulić

Izvor: Srna

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić sastao se sa predstavnicima Organizacionog odbora za obilježavanje poetskih dana u znak sjećanja na književno djelo Dare Sekulić. Potvrdio je da će ova lokalna zajednica i ubuduće snažno podržati sve značajne kulturne projekte u ovom dijelu Republike Srpske.

Katić je zahvalio direktorima Kulturnog centra Istočno Novo Sarajevo Mladenu Jankoviću, Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataši Kulašinac i „Forum teatra“ Istočno Sarajevo Vitomiru Mitriću kao organizatorima ovog jedinstvenog kulturnog događaja što sve vrijeme brinu o tome da djelo ove srpske pjesnikinje nikada ne ode u zaborav.

On je uvjeren da će veličanstveno djelo Dare Sekulić biti velika inspiracija za buduće naraštaje, kao i umjetnike različitih branši.

Prema njegovim riječima, sjećanje na književni opus Dare Sekulić zaslužuje podršku i šire lokalne zajednice, prvenstveno opštine Istočna Ilidža i grada Istočno Sarajevo.

„Nijednu poeziju, a pogotovo ne tako originalnu kao što je poezija Dare Sekulić, ne možemo u potpunosti osvijetliti i ocijeniti, ali želimo da istaknemo već generalno jasno ispoljene kvalitete ove poezije“, rekao je Mitrić.

Prema programu ove manifestacije, koja bi trebalo da bude održana od 11. do 13. aprila, biće održana svečana akademija, muzičko-poetski recital, prikazivanje dokumentarnog filma „Jeka gore Petrove“, snimljenog po motivima pjesama Dare Sekulić, kao i promocija Darine knjige „Oproštajno pismo“, u izdanju Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Takođe, na RTRS-u biće emitovan dokumentarni i obrazovni TV serijal, koji se sastoji od dvije epizode „Jeka gore Petrove“ i „Čekajući krst“.

„Serijal je namijenjen široj televizijskoj publici, ali poseban značaj ima za mlađu publiku. Nove generacije koje žive u digitalnom dobu ne znaju da prepoznaju i dožive prave pjesničke vrijednosti i značaj srpskog jezika, književnosti i kulture. Serijal je nastao sa ciljem da se sačuvaju srpski jeziki književna i duhovna kultura od zaborava i da bi se nove generacije bolje upoznale sa stvaralaštvom književnice i pjesnikinje Dare Sekulić“, pojašnjava Mitrić.


Filter 2019