Sun. Apr 2, 2023
ћирилица /latinica

Kleveta i uvreda ulaze u Krivični zakonik, predviđene kazne od više hiljada KM

Izvor: Srna

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović izjavio je da se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske uvodi novo krivično djelo protiv časti i ugleda.

Bukejlović je rekao da novčana kazna za uvredu drugoga iznosi od 5.000 do 20.000 KM, a ako je uvreda učinjena posredstvom medija, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, novčana kazna je od 10.000 do 50.000 KM.

-Ako je učinilac bio izazvan nedostojnim ponašanjem uvrijeđenog ili je oštećeni pred sudom prihvatio njegovo izvinjenje zbog učinjenog djela, sud ga može osloboditi kazne. Ako je uvrijeđeni uvredu uzvratio, sud može oba ili samo jednog učinioca osloboditi kazne – rekao je Bukejlović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Kada je riječ o definiciji klevete, resorni ministar je rekao da ko drugome iznosi ili prenosi nešto neistinito što može škoditi nečijoj časti ili ugledu, znajući da je to što iznosi ili prenosi neistina, biće kažnjen novčanom kaznom od 8.000 do 30.000 KM.

-ako je učinjeno posredstvom medija, društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je kleveta postala dostupna većem broju lica, ili ako je ono što se prenosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac se kažnjava većom novčanom kaznom – istakao je Bukejlović.

Prema njegovim riječima, unesena je i odredba koja se odnosi na krivično djelo iznošenje ličnih i porodičnih prilika, a kažnjava se novčanom kaznom.

-Postoji i javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri ili nacionalnosti, koja kaže ko javno izloži poruzi ili preziru lica ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, boji kože, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, seksualnog opredjeljenja ili rodnog identiteta, kazniće se kaznom od 20.000 do 100.000 KM – naveo je Bukejlović.

Postoji, ističe, i član koji kaže da nema krivičnog djela ako je riječ o uvredljivom izražavanju ili iznošenju nečeg neistinitog u naučnom, stručnom, književnom, umjetničkom djelu, odnosno vršenju dužnosti propisane zakonom novinarskog poziva, političke ili druge javne društvene djelatnosti ili odbrane nekog prava ako iz načina izražavanja ili druge okolnosti proizilazi da nije učinjeno iz namjere omaložavanja ili ako lice dokaže istinitost svog tvrđenja ili da je imalo osnovanog razloga da povjeruje u istinost onoga što je prenosilo.

-Nacrtom nije predviđena zatvorska kazna za klevetu. Gonjenje za ova djela se preduzimaju po prijedlogu oštećenog -, rekao je Bukejlović.

On smatra da sve ovo ne može ugroziti slobodu govora jer, svako ko profesionalno obavlja svoj posao, neće se naći u situaciji da učini uvredu ili klevetu.

Dodao je da nisu predviđene zatvorske kazne za klevetu, te da se samo uvode novčane kazne za sve što se tiče povrede ugleda i časti.

-Gonjenje za ova djela se preduzimaju po prijedlogu oštećenog – objasnio je ministar.

Filter 2019