Wed. Mar 29, 2023
ћирилица /latinica

Ispitan Pejušić, Tužilaštvo traži pritvor

Foto: Tužilaštvo BiH

Izvor: Filter

Policijski službenici Sudske policije BiH, na graničnom prelazu Rača, od kolega iz Srbije preuzeli su osumnjičenog Pejušić Vladana (koristi i identitet Mirko Vukmirović), rođenog 1987. godine, te ga prevezli u Tužilaštvo BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužilac Tužilaštva BiH uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Vukmirović Mirka, zvanog „Sarajlija“ (ranije Pejušić Vladana), državljanina BiH i Srbije, koji se nalazi pod istragom tužilaštva zbog krivičnog djela organizovanog kriminala, kao i planiranja i izvršenja krivičnih dijela teških ubistava počinjenih na teritoriji oba entiteta Bosne i Hercegovine, kao i na području Srbije.

Saopšteno je ovo danas iz Tužilaštva BiH. U saopštenju se dodaje da se osumnjičeni duže vrijeme nalazio u bjekstvu i bio je nedostupan organima krivičnog gonjenja BiH, a sumnjiči se za pripadnost stukturama organizovanog kriminala koje su djelovale na području Istočnog Sarajeva i BiH.

“Osumnjičeni se dovodi u vezu sa nekim od neriješenih ubistava u Istočnom Sarajevu, kao i saradnju sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa u regionu koje su povezane sa nizom krivičnih djela”, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne iz Hercegovine.

Mjera pritvora prema osumnjičenom, kako navode iz Tužilaštva, je predložena zbog opasnosti od bjekstva, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ponovo počiniti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu koje će biti održano u Sudu BiH, postupajući tužilac detaljno će obrazložiti prijedlog za određivanje mjere pritvora.

Filter 2019