Sat. Apr 20, 2024
ћирилица /latinica

Izumitelj mobilnog telefona Martin Kuper primio nagradu za životno djelo, izrazio zabrinutost

Izvor: Tanjug

Martin Kuper, čovjek koji je izumio mobilni telefon, primio je nagradu za životno djelo na Svjetskom kongresu mobilnih komunikacija u Barseloni, najvećem sajmu bežičnih komunikacija na svijetu.

Držeći u rukama prototip prvog mobilnog telefona nazvanog “cigla” koji je izumio prije 50 godina, Martin Kuper je s optimizmom govorio o budućnosti mobilne tehnologije, ali je izrazio i zabrinutost zbog rizika koji smart telefoni predstavljaju i za privatnost i za populaciju mladih, navodi se u izvještaju Asošijeted presa.

“Moje najnegativnije mišljenje jeste da više nemamo nikakvu privatnost jer je sve o nama negdje snimljeno i dostupno nekome ko ima dovoljno jaku želju da to vidi ili čuje”, rekao je 94-godišnji Kuper.

Pored “erozije privatnosti” Kuper je izrazio zabrinutost i zbog sporednih negativnih efekata kojima su izloženi korisnici pametnih telefona i društvenih medija, poput zavisnosti od interneta i olakšanog pristupa djece štetnim sadržajima.

Opisujući sebe kao sanjara i optimistu, Kuper je izrazio nadu da napredak u tehnologiji mobilne telefonije ima potencijal da revolucionarno unaprijedi oblasti poput obrazovanja i zdravstvene zaštite.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com