Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Za desetak dana studija izvodljivosti za gasnu infrastrukturu u istočnom dijelu Srpske

Izvor: RTRS

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Istočnom Sarajevu sa direktorom preduzeća “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo Nedeljkom Elekom o izgradnji gasne infrastrukture u istočnom dijelu Republike Srpske.

Elek je informisao Đokića o trenutnom statusu projekta gasifikacije i projekcijama razvoja gasne mreže u ovom području, ističući da projekat ide planiranom dinamikom i da se očekuje da će za oko 10 dana biti završena izrada studije izvodljivosti za njegovu realizaciju, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Ovim projektom gasifikacije vrijednosti oko 70 miliona KM su obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica /Igrišta/, Milići, Han Pijesak, Pale /Jahorina/, Trnovo, te bi se radilo i proširenje gasne mreže na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža.

Đokić je istakao da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da ulaže u sve dijelove Republike Srpske i da će podržati njen ravnomjeran razvoj, koji je veoma značajan sa stanovišta opšteg ekonomskog rasta.

Sagovornici su konstatovali da investicijama treba osnažiti gasni sektor, što bi dugoročno donijelo brojne koristi građanima i privredi.

U saopštenju je navedeno da gasifikacija gradova važan projekat i prelazak na ovaj energent budućnost Republike Srpske, jer može imati višestruku namjenu.

Na sastanku je dogovoreno da će Đokić uskoro ponovo posjeti ovo preduzeće, kada će mu zvanično biti predstavljena ova studija izvodljivosti projekta.

Đokić i Elek saglasili su se da je preduzeća “Sarajevo-gas” Istočno Sarajevo od strateškog značaja i biće nosilac tih aktivnosti u ovom dijelu Republike Srpske.

Iz resornog ministarstva su podsjetili da je preduzeće “Sarajevo-gas” od početka ove godine u većinskom vlasništvu Republike Srpske.

“Vlada je preuzimanjem akcija ovog preduzeća pokazala posvećenost realizaciji projekta gasifikacije ovog, kao i ostalih dijelova Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju. 

Filter 2019