Kако су три прикривена истражиоца СИПЕ експресно завршила факултете након што су купили дипломе?!

Извор: inforadar.ba

Након готово трогодишње истраге Тужилаштва БиХ у коју је било укључено више полицијских агенција, данас је на више приватних универзитета у неколико градова приведено десетак особа у великој акцији СИПА-е чија су мета (најприје) били декани и ректори осумњичени за припадност злочиначкој организацији, сазнаје Инфорадар.

Према ексклузивном материјалу у чијем је посједу овај портал, а који због интереса истраге раније нису жељели објавити, ријеч је о досад најсвеобухватнијој и највећој истрази која је проширена и на поједине приватне универзитете држава у сусједству.

Наиме, без икакве сумње је утврђено да на подручју БиХ, Србије, Хрватске и Црне Горе дјелује организована криминална група која омогућава незаконито стицање факултетских и средњошколских диплома, од чега су досад противправно стекли право мало богатство. Истрагом је такође пронађено на десетине лажних диплома.

Тужилаштво БиХ је било сигурно да има готов предмет у рукама онога тренутка када су три прикривена истражиоца СИПА-е с лажним идентитетима уписала факултете, односно након што су их експресно завршили тако што су платили дипломе!

Инфорадар открива имена осумњичених, од којих су неки данас већ ухапшени, а неки ће тек да буду.

То су: Душан (Миладина) Перић, Војислав (Ђуре) Шкрбић, Зоран (Петра) Kалинић, Васо (Радивоја) Пајић, Владимир (Светислава) Стојановић, Денис (Фикрета) Прачић, Мирко (Славка) Туфегџија, Драган (Велимира) Илић, Љубиша (Миодрага) Тодоровић, Селма (Хусеина) Отузбир-Мецан и Горан (Душана) Лаловић, а међу осумњиченим је још десетине особа од чије ће сарадње зависити њихов статус у овом предмету.

Истрага се такође води против Независног универзитета Бањалука (НУБЛ), Универзитета за пословне студије (УПС) Бањалука, Европског универзитета у Брчком, Универзитета у Травнику, Интернационалног универзитета Травник те Високе школе за примијењене и правне науке Прометеј из Бањалуке.

Оно што је извјесно јесте да у вријеме писања овог текста трећеосумњичени Зоран Kалинић, иначе ректор Независног универзитета Бањалука (НУБЛ), није био ухапшен будући да је тренутно у Србији и ван домашаја правосудним органима и полицијским агенцијама БиХ.

Према свим детаљима из истраге, ово је досад несумњиво једна од највећих афера у високом образовању од рата наовамо (ако не и највећа) а након десетина текстова које су и Инфорадар и остали истраживачки медији објављивали протеклих година, овај предмет би требао да послужи као крунски доказ у борби против корупције у високом образовању, а нарочито на приватним универзитетима и високошколским установама.

Инфорадар ће накнадно објавити причу са свим детаљима.

Filter 2019