Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

Ćosić: Čurkin zauzima značajno mjesto u životima Srba i Srpske

Foto: RTVIS

Izvor: Srna

Vitalij Čurkin zauzima značajno mjesto u srcima i životima Srba i Republike Srpske, jer je na bazi odluke predsjednika i rukovodstva Rusije, rekao „ne“ karakterizaciji Srba kao genocidnog naroda, istakao je izaslanik predsjednika Republike Srpske Ljubiša Ćosić, na obilježavanju Dana ruskih diplomata u Istočnom Sarajevu.

Ćosić je podsjetio da ulaganjem veta u Savjetu bezbjednosti UN, ruskog diplomate Čurkina na britansku rezoluciju o Srebrenici, nije samo spriječena karakterizacija Srba kao genocidnog naroda, već i uništavanje odnosa u BiH.

„Upravo zbog toga cijenimo taj potez i zbog toga znamo ko su nam prijatelji i zbog toga se sjećamo Vitalija Čurkina i svih ruskih diplomata“, istakao je Ćosić.

On je naglasio da su Srbi, iako malobrojni, ponosni na prijateljske i bratske odnose sa Ruskom Federacijom i njenim narodom.

„Mi ćemo uvijek biti ti koji će težiti pravednosti i tome da smo svi u jednakom tretmanu i nezavisno od toga da li ste Srbin, Hrvat ili Bošnjak, trebate jednako živjeti i pokušavati gajiti prijateljske odnose prema Rusiji i svim diplomatama koji su naši prijatelji“, rekao je Ćosić.

Ćosić je naglasio da Rusija uvijek teži da bude iza srpskog naroda, kao i da u istoriji postoji mnogo primjera gdje je ruski narod stao iza srpskog, te da su Srbi kao narod opstali zahvaljujući intervencijama Rusije.

On je naveo i da 10. februar treba da bude dan svih diplomata u svijetu, jer se Rusija i njene diplomate bore za jednak status svih naroda i da nijedan narod ne bude na neki način ugrožen.

„Nikada se ruski i srpski narod nisu opredjeljivali u pravcu neke vrste polarizacije, nego smo bili na strani istine i pravde“, ukazao je Ćosić.

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović, podsjetio je da je podizanje spomen-obilježja Čurkinu bila borba za istinu, jednaka onoj koju je ovaj ruski diplomata imao u UN, te dodao da će i dalje insistirati da spomenik Čurkinu bude postavljen i u Srebrenici.

Ruski praznik Dan diplomata ustanovljen je ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine, povodom 200 godina od formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Dan diplomata simbol je kontinuiteta različitih perioda u istoriji ruske spoljnopolitičke službe i predstavlja neraskidivu vezu među generacijama.

Na ovaj dan, zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Fedederacije, u znak sjećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije, polažu cvijeće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.

Čurkin je preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči 65. rođendana.

Ovaj ruski diplomata ostao je zapamćen među Srbima, jer je u Savjetu bezbjednosti UN uložio veto na britansku rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

Filter 2019