Sat. Mar 25, 2023
ћирилица /latinica

ĆOSIĆ: Pozivam kolege iz SDS-a da se uozbilje, KOLOS ne može sazivati sjednice Saveza opština i gradova

Izvor: Filter

Komentarišući zahtjev Konferencije lokalne samouprave /KOLOS/ SDS-a da se sazove vanredna sjednica Skupštine Saveza opština i gradova RS na kojoj bi se govorilo o cijeni struje, predsjednik Saveza Ljubiša Ćosić poručuje da stranačka organizacija ne može sazivati sjednice Predsjedništva ili Skupštine Saveza.

“Kao gradonačelnik, svoje kolege potpuno razumijem kada su u pitanju izazovi i problemi sa kojima se susreću u funkcionisanju njihovih lokalnih zajednica. Svi te izazove imamo i to ne zavisi od toga da li smo načelnici malih ili velikih opština ili gradova. Probleme dijelimo i veoma često o njima razgovaramo na sjednicama Predsjedništva Saveza opština i gradova, kao i na samim skupštinama”, rekao je Ćosić u izjavi za portal Filter.

On smatra da su načelnici i gradonačelnici iz SDS-a izabrali pogrešan put iako dobro znaju na koji način funkcioniše Savez opština i gradova Republike Srpske. Protiv KOLOS-a, kaže, nema ništa, ali je činjenica da putem stranačke organizacije traže održavanje vanredne sjednice Skupštine Saveza opština i gradova.

“To nije u skladu sa pravnim aktima Saveza. Jasno je propisano da trećina članova Predsjedništva Saveza saziva redovnu ili vanrednu sjednicu Skupštine Saveza. Ako je to jedna trećina onda se Predsjedništvo izjašnjava o tome, a kada se izjasni pozitivno administrativna služba ima rok od 60 dana da sazove sjednicu. To je jedan jedini put. Ne postoji nijedna stranačka organizacija u ovoj zemlji koja će sazvati Skupštinu jedne potpuno nestranačke organizacije kao što je Savez opština i gradova”, pojasnio je Ćosić.

Govoriti o istupanju iz Saveza opština i gradova ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani, jako je neozbiljno ali i opasno, smatra Ćosić.

“Ako ćemo se mi brojati i dijeliti u Savezu ko je iz koje partije , onda naš put nije nikako dobar po zastupanje interesa. Onda smo interese naših opština i gradova pretvorili u interese partija na čijim listama smo izabrani”, poručio je Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Podsjeća da je na posljednjoj izbornoj Skupštini Saveza, upravo na inicijativu SDS-a broj članova Predsjedništva povećan sa 19 na 21.

“To smo podržali kako bi u Predsjedništvu bili još neki načelnici iz SDS-a. Ako smo izlazili u susret, uvijek je to bilo na njihov pokušaj da politizuju taj Savez. Smatrali smo da trebamo podržati kako se kolege ne bi ljutile. Ali, da nama sada KOLOS saziva i traži sazivanje vanredne sjednice – ne. To mogu raditi samo članovi KOLOS-a koji sjede u Predsjedništvu Saveza i onda će se Predsjedništvo izjasniti”, poručio je Ćosić.

Načelnike i gradonačelnike je pozvao na razumno djelovanje jer su i do sada, kako kaže, o svemu razgovarali.

“Nemam nijedan prigovor nijednog kolege iz SDS-a ali ih pozivam da se vrate na razgovore u okviru Saveza i na razgovore sa Vladom. Potpuno je legitimno da načelnici traže sastanak sa Vladom i siguran sam da ćemo taj sastanak i održati. Ali, na bilo koji način miješati politiku u ovo je loše, neozbiljno i, po meni, nekorektno prema drugim kolegama”, rekao je Ćosić.

Filter 2019