Sun. Jun 23, 2024
ћирилица /latinica

Ćosić: Buduća pokoljenja treba da znaju koja je cijena plaćena za Srpsku

Foto: Opština Pale

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, rekao je danas na Palama, da Dan boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata sjeća na sve koji su dali život za Republiku Srpsku, ali obilježavanje značajnih datuma neće imati smisla ako sadašnje generacije ne prenesu budućim pokoljenjima koja je cijena plaćena za Srpsku.

„Da nije odbranjena Srpska, da nisu borci učestvovali, ne bi svih nas bilo danas. O tome ne treba pričati samo 14. februara, nego svakoga dana. Treba pričati i djelovati“, naglasio je Ćosić, koji je prisustvovao obilježavanju Dana boraca.

Foto: Opština Pale

On je naveo da ljudi treba da se okupljaju na svetim mjestima gdje su uklesana imena stradalih, koji su za Republiku Srpsku dali svoj život.

„Zato Pale imaju značaj koji je neizbrisiv, koji nikada neće prestati da sjaji i uvijek mora biti uvažen, bez obzira na to ko vodi opštinu, grad i Republiku Srpsku“, istakao je Ćosić.

On je rekao da u okviru institucija treba unapređivati položaj boračkih kategorija i istakao da Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo i lokalne samouprave rade na tome.

Ćosić je dodao da će u Istočnom Novom Sarajevu, ovih dana biti završene dvije stambene jedinice sa 48 stanova za smještaj boraca Republike Srpske.

Foto: Opština Pale

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da je Republika Srpska najveća vrijednost i da danas svi imaju obavezu da se sjete svih koji su u temelje Srpske ugradili svoje živote.

On je izrazio nadu da ta žrtva neće biti uzaludna i da će Srbi živjeti u državi koju zaslužuju.

„Sutra je Sretenje Gospodnje i to je ono što nas motiviše da dodatno gradimo srpsku državu kako njihove žrtve ne bi bile uzaludne“, istakao je Jugović i dodao da treba brinuti o porodicama poginulih boraca i njihovoj đeci.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije opštine Pale Jasna Lazarević Gavrilović, rekla je novinarima, da su se danas okupili kako bi obilježili Dan boraca u okviru manifestacije „Sretenjski dani“.

Foto: Opština Pale

Ona je rekla i da status boraca u Republici Srpskoj nije povoljan, pa tako i na Palama s obzirom na to da 31 godinu poslije rata neka osnovna pitanja i prava boraca nisu riješena.

Dijete poginulog borca Dragana Trifković, rekla je da je važno odavanje pošte sjenama poginulih junaka. „Važno je da se okupljamo i ukažemo na značaj boraca i žrtave koje su podnijeli za nas u Odbrambeno-otadžbinskom ratu“, istakla je Trifkovićeva.

Ona je dodala da je Boračka organizacija opštine Pale dala svoj doprinos i čini onoliko koliko je u njenoj moći za đecu poginulih boraca, ali da, nažalost, veliki broj njih nije zaposlen.

U okviru današnjeg obilježavanja služen je parastos u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice za poginule i umrle borce, položeni vijenci na centralno spomen-obilježje i na spomenik komandantu specijalne jedinice „Beli vukovi“ Srđanu Kneževiću i održana svečana akademija.

Foto: Opština Pale

Vijence su položili predstavnici Boračke organizacije, opštine Pale, grada Istočno Sarajevo, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, dekan Ekonomskog fakulteta Pale Marko Đogo, paljanske organizacije Crvenog krsta, Udruženja penzionera, Udruženja „Belih vukova“, SUBNOR-a, Udruženje veterana vojne policije Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Boračka organizacija je i ove godine raspisala konkurs u osnovnim školama i Dječijem centru „Bubamara“ za najbolji literarni i likovni rad na temu „Moja Republika je rođena na Palama“, za koje su danas podijeljene zahvalnice.

Plakete i zahvalnice dodijeljene su i kolektivima i pojedincima, koji su doprinijeli afirmaciji rada Boračke organizacije Pala.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com