Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /latinica

Februarska “Filmoteka” posvećena Tenesiju Vilijamsu

Izvor: Filter

Kinoteka Republike Srpske u okviru redovnog programa FILMOTEKA organizuje projekcije filmova snimljenih po dramskim komadima Tenesija Vilijamsa.

Filmoteka će se održati 7. i 8. februara u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo. Projekcije filmova počinju u 19.00 časova, a ulaz je slobodan.

Tenesi Vilijams je bio američki dramski pisac i jedan od najznačajnijih dramskih pisaca 20. vijeka.

Osvojio je dvije Pulicerove nagrade za dramu; za komad Tramvaj zvani čežnja 1948. i za dramu Mačka na usijanom limenom krovu 1955.

Njegove drame Staklena menažerija iz 1945. i Noć iguane iz 1961. osvojile su nagradu Njujorškog udruženja dramskih kritičara. Drama Tetovirana ruža je 1952. osvojila nagradu Toni za najbolji pozorišni komad.

Prve večeri FILMOTEKE, 7. februara, biće prikazan film Tramvaj zvani čežnja.

Drama Tramvaj zvani želja napisana 1947. godine, popularnost širom svijeta stekla je istoimenom filmskom adaptacijom režisera Elije Kazana iz 1951. godine, u kojoj su glavne uloge igrali Marlon Brando i Vivijen Li. Zanimljivo je da po motivima ovog dramskog teksta i Vudi Alen 2013. godine realizuje scenario za svoj film Plavi jasmin .

Kazanova verzija za film, koju je takođe napisao Vilijams, dobila je tri od četiri Oskara koji se dodjeljuju glavnim i sporednim glumcima.

Druge večeri, 8. februara, biće prikazan film Tetovirana ruža.

Tetovirana ruža je američka filmska adaptacija istoimenog komada Tenesija Vilijamsa iz 1955. godine. Adaptirali su ga Vilijams i Hal Kanter, a režirao Danijel Man, sa zvijezdama Anom Manjani, Bertom Lankasterom, Marisom Pavan i Džoom Van Flit.

Ana Manjani je osvojila Oskara za najbolju glumicu za svoju ulogu, film je osvojio najbolju umjetničku režiju i najbolju kameru, a dobio je još pet nominacija, uključujući najbolji film i najbolju sporednu glumicu za Marisu Pavan.

Filter 2019