Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

U Sarajevu zbog prekomjerne zagađenosti vazduha proglašena mjera pripravnosti

Izvor: Srna

U Kantonu Sarajevo danas je zbog prekomjerne zagađenosti vazduha proglašena mjera pripravnosti nakon što se na većini kantonalnih mjernih stanica u posljednja 24 časa bilježi rast koncentracija zagađujućih PM 10 čestica.

Odluku je donijela Vlada Kantona Sarajevo.

Prema posljednjim podacima, izmjerene vrijednosti PM 10 čestica u Ilijašu, Vogošći, te na Ilidži i Otoci na pragu su proglašenja epizode “upozorenje”, saopšteno je iz Kantona Sarajevo.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vremenske prilike u naredna tri dana neće pogodovati poboljšanju kvaliteta vazduha.

Tokom trajanja epizode “pripravnosti”, iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju rizičnim grupama stanovništva – trudnicama, djeci, starijim osobama, te hroničnim bolesnicima sa plućnim i kardiovaskularnim oboljenjima da redukuju naporne fizičke aktivnosti, kao i boravak na otvorenom.

Istovremeno je zabranjeno kretanje automobila i teretnih vozila čiji dizel motori imaju normu “euro jedan” i manju u opštinama Stari Grad, Centar, Novi grad, Novo Sarajevo i Ilidža, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a.

Obavezno je i smanjenje temperature za minimalno dva stepena Celzijusa na svim postrojenjima za proizvodnju toplotne energije sa liste pravnih i fizičkih lica koja za zagrijavanje prostorija koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, uz preporuku za eventualni prelazak na prirodni gas ili električnu energiju, gdje za to postoje tehničke mogućnosti.

Apeluje se na stanovništvo, kao i privredni sektor da ne doprinose dodatno zagađenju vazduha, a sugeriše se i redukovanje korištenja privatnih automobila.

Filter 2019