Sat. Apr 1, 2023
ћирилица /latinica

U petak osnivanje i izbor rukovodstva Parka prirode “Trebević” Istočno Sarajevo

Izvor: Filter/Mira Kostović

U petak, 3. marta, pred odbornicima Skupštine grada Istočno Sarajevo naći će se i Odluka o osnivanju JU Park prirode “Trebević” Istočno Sarajevo.

Osnivači Parka prirode su Grad Istočno Sarajevo i opštine Pale, Istočni Stari Grad i Istočno Novo Sarajevo.

Predviđeno je da odbornici na sjednici u petak izaberu direktora JU Park prirode “Trebević”.

Upravni odbor imaće pet članova – dva će izabrati Grad, a po jednog svaka od tri opštine.

Djelatnosti Ustanove biće sprovođenje mjera zaštite, očuvanja, uređenja, upravljanja i prezentacija Parka prirode „Trebević“, zatim obezbjeđivanje obilježavanja granica zaštićenog područja, osiguranje neometanog odvijanja prirodnih procesa i održivog korišćenja zaštićenog područja.

Takođe, Park prirode će pratiti kretanje i aktivnosti posjetilaca, voditi evidencije o prirodnim vrijednostima, kao i druge djelatnosti utvrđene zakonom.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je u septembru prošle godine proglasila Park prirode Trebević zaštićenim područjem.

Ovo je sada jedno od 33 zaštićena područja u Srpskoj, a obuhvata veći dio masiva planine Trebević, te klisuraste doline Miljacke, što je površina od 5.036 hektara.

Na toj površini parka ustanovljen je režim zaštite drugog i trećeg stepena. To znači da je zabranjeno sakupljanje i iskorišćavanje strogo zaštićenih divljih biljnih i životinjskih vrsta, osim u naučnoistraživačke svrhe s ciljem unapređenja prirodnih vrijednosti.

Zabranjuje se uništavanje divljih vrsta biljaka i gljiva, uznemiravanje, povređivanje, uništavanje i trovanje divljih životinjskih vrsta, neplansko poribljavanje voda, deponovanje otpada, izgradnja hidroenergetskih objekata, izvođenje građevinskih radova koji mogu prouzrokovati značajne nepovoljne i trajne promjene geomorfoloških i hidroloških obilježja.

U Parku prirode “Trebević”, u skladu sa stepenom zaštite, zabranjena je i sječa šume, osim s ciljem unapređenja stanja i očuvanja staništa, rijetkih i ugroženih vrsta.

Filter 2019