Thu. Mar 23, 2023
ћирилица /latinica

U petak obilježavanje Dana ruskih diplomata u Istočnom Sarajevu

Izvor: Srna

Članovi Udruženja građana „Istočna alternativa“ će u petak, 10. februara, u Istočnom Sarajevu zajedno sa predstavnicima Ambasade Rusije u BiH i grada, obilježiti Dan ruskih diplomata.

Predsjednik Udruženja Vojin Pavlović rekao je Srni da će tim povodom u Istočnom Novom Sarajevu biti položeno cvijeće kod spomen-obilježja bivšem ruskom ambasadoru pri UN Vitaliju Čurkinu.

Obilježavanju bi trebalo da prisustvuje ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Spomen-obilježje Čurkinu podignuto je na inicijativu „Istočne alternative“ u znak zahvalnosti srpskog naroda za ulaganje veta u Savjetu bezbjednosti UN na sramnu britansku rezoluciju o Srebrenici.

Polaganje cvijeća planirano je za 11.00 časova.

Ruski praznik Dan diplomata ustanovljen je ukazom predsjednika Ruske Federacije od 31. oktobra 2002. godine povodom 200 godina formiranja Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Dan diplomata simbol je kontinuiteta različitih perioda u istoriji ruske spoljnopolitičke službe i predstavlja neraskidivu vezu među generacijama.

Na ovaj dan, zaposleni u Ministarstvu inostranih poslova Ruske Fedederacije u znak sjećanja na prethodne generacije službenika otadžbinske diplomatije polažu cvijeće na grobove istaknutih ruskih diplomata, koji su sahranjeni u Rusiji i van nje.

Spomen-ploča Vitaliju Čurkinu u Istočnom Sarajevu postavljena je 2017. godine na inicijativu udruženja građana „Istočna alternativa“, uz podršku Ambasade Rusije u BiH i opštine Istočno Novo Sarajevo.

Čurkin je iznenada preminuo u Njujorku 20. februara 2017. godine, dan uoči svog 65. rođendana. Ovaj ruski diplomata ostao je zapamćen među Srbima da je u Savetu bezbjednosti UN stavio veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici i time spriječio nepravedno žigosanje srpskog naroda kao genocidnog.

Filter 2019