Tue. Mar 21, 2023
ћирилица /latinica

Uspješna posjeta Japanu Elektrotehničkog fakulteta iz Istočnog Sarajeva

Izvor: Filter

Predstavnici Elektrotehničkog fakulteta (ETF-a) Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS), dekan prof. Božidar Popović i prodekan za nastavu, prof. Srđan Lale, boravili su u višednevnoj posjeti Japanu u periodu 30. januar – 04. februar.

Tom prilikom, u pratnji ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, posjetili su tri prestižna nacionalna japanska univerziteta u višemilionskim prefekturama Gunma, Nagano i Vakajama, kao i svjetski poznatu multinacionalnu koorporaciju Fujitsu /Fujitsu/ koja se bavi proizvodnjom informaciono-telekomiunikacione (IT) opreme i uslugama iz te oblasti.

Sve posjete su organizovane posredstvom Ambasade BiH u Japanu.

Prilikom posjete univerzitetima, predstavnike ETF-a i ambasadora Berjana dočekali su rektori, prorektori i dekani sa saradnicima pomenutih japanskih univerziteta.

Dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji čije konačno potpisivanje se očekuje do kraja februara tekuće godine, nakon sprovođenja administrativnih procedura sa obje strane.

Sporazumi o saradnji će obuhvatiti četiri fakulteta UIS-a i to Elektrotehnički, Mašinski, Tehnološki i Poljoprivredni fakultet i uključivaće različite oblike saradnje sa fakultetima tri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije, organizaciju konferencija, i drugo. Sporazumi će se potpisati na period od pet godina a prethodno su već potpisani međuuniverzitetski sporazumi.

Sa menadžmentom Fudžicu koorporacije, osnovane davne 1935. godine, koja spada u vodeće svjetske koorporacije u oblasti IT tehnologija, razgovarano je, između ostalog, i o obavljanju stručne prakse za studente UIS-a kao i organizovanju studijskih posjeta.

Delegacija iz Istočnog Sarajeva je imala priliku da se upozna sa radom koorporacije, inovativnim proizvodima i uslugamaa, istorijatom i poslovanjem koorporacije.

Fudžicu koorporacija, sa sjedištem u Tokiju, ima više od 130.000 zaposlenih i posluje u 180 zemalja svijeta. Bavi se primjenom najmodernijih tehnologija iz oblasti razvoja novih generacija super-računara, vještačke inteligencije, biometrijskih sistema, Interneta stvari i digitalizacije.

Filter 2019