Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Usvojen Porodični zakon

Izvor: Srna/Filter

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je večeras Porodični zakon kojim se znatno unapređuje zaštita prava i interesa djeteta, preciznije uređuju imovinski odnosi supružnika, uvodi institut porodičnog doma, a redefiniše institut usvojenja.

Ovaj zakon poslanici su usvojili na posebnoj sjednici parlamenta, a kako je ranije objavljeno zakon definiše da iznos izdržavanja ne može biti manji od 15 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj za svako izdržavano lice, niti veći od 50 odsto od ukupnih mjesečnih prihoda davaoca izdržavanja za sva lica koja traže izdržavanje.

Jedna od najvažnijih izmjena je i uvođenje novog instituta – zajedničko vršenje roditeljskog prava i nakon razvoda braka, koji roditeljima koji ne vode zajednički život daje mogućnost zajedničkog vršenja roditeljskog prava, ako zaključe sporazum o zajedničkom vršenju roditeljskog prava i ako sud procijeni da je to u najboljem interesu djeteta.

Uređenje vršenja roditeljskog prava i održavanje ličnih odnosa daje se u nadležnost sudu, čime se obezbjeđuje veća i sigurnija zaštita roditeljskog prava i dječija, za razliku od dosadašnjeg uređenja, koje je bilo povjereno centrima za socijalni rad. To je u praksi predstavljalo problem u pogledu provođenja odluka i nepostojanju mehanizma za njihovo izvršenje.

Uvođenjem instituta – pravo na porodični dom, definisano je da su to nepokretnosti u kojima žive roditelji i njihova maloljetna ili usvojena djeca, a da bračni supružnik, za vrijeme trajanja braka, ne može otuđiti ili opteretiti porodični dom koji predstavlja zajedničku imovinu, bez saglasnosti drugog bračnog supružnika koja se daje u formi notarski obrađene isprave.

U slučaju razvoda braka u porodičnom domu ostaje roditelj kojem je povjereno vršenje roditeljskog prava, odnosno sa kojim dijete živi.

Poslanici su na današnjoj sjednici usvojili i Zakon o standardizaciji u Republici Srpskoj i Zakon o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku. Izglasani su i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Republike Srpske, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pčelarstvu i Zakon o izmjeni i dopuni Zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju Republike Srpske.

Usvojen je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o turizmu, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Filter 2019