Tue. Mar 28, 2023
ћирилица /latinica

Upisnu politiku u srednje škole prilagoditi razvojnim potrebama Srpske

Izvor: RTRS

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić razgovarala je danas sa direktorom Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovanom Bratićem o saradnji na unapređenju praktične nastave u srednjem stručnom obrazovanju i upisnoj politici u srednje škole.

Stojičićeva je iskazala je zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa Zanatsko-preduzetničkom komorom Republike Srpske.

– Ministarstvo prosvjete i kulture je u potpunosti je otvoreno za saradnju sa relevantnim partnerima sa ciljem da upisne politike u srednju školu prilagodi razvojnim potrebama Republike Srpske i poslovne zajednice, a koje će u konačnome dovesti do bržeg zaposlenja učenika nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja – rekla je ministar Željka Stojičić.

Podsjetila je da Vlada od školske 2020/21. godine stipendira deficitarna zanimanja za učenike koji su upisali zanimanja trećeg stepena, kao i da je do sada stipendirano 1.674 učenika za šta se po nastavnoj godini izdvaja oko 900.000 KM.

Navela je i da su na početku školske 2022/23. godine 53 srednje stručne i tehničke škole imale uspostavljenu saradnju sa 878 privrednih subjekata u kojima su 3.592 učenika pohađaju praktičnu nastavu.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić i direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske razgovarali su i o spremnosti poslodavaca da na kraju aktuelne školske godine zaposle učenike deficitarnih zanimanja, a koji su školovani na osnovu zahtjeva poslovne zajednice i potreba na tržištu rada.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore Republike Srpske Jovan Bratić pozdravio je namjeru Ministarstva je da ulože dodatni napori da se praktična nastava kod svih privrednih subjekata unaprijedi.

Na sastanku je konstatovano i da je u interesu poslovne zajednice da ulaže finansijska sredstva u unapređenje kvaliteta kabineta za praktičnu nastavu u školama sa ciljem da na tršište rada izlaze učenici sa kompetencijama koje očekuju poslodavci. Zanatsko-preduzetnička komora Republike Srpske je član Tripartitnog savjetodavnog vijeća i učestvuje u kreiranju upisne politike kao društveni partner Ministarstva.

Filter 2019