Mon. Mar 27, 2023
ћирилица /latinica

SDS traži da o cijeni struje raspravljaju Savez opština i gradova RS i Vlada RS

Foto: FB/SDS

Izvor: Srna

Konferencija lokalne samouprave /KOLOS/ SDS-a zatražila je danas da u narednih deset dana bude sazvana vanredna sjednica Skupština saveza opština i gradova o cijeni električne energije i umanjenim prihodima lokalnim zajednicama po svim osnovama za januar.

KOLOS je zatražio da u narednih 15 dana bude održana tematska sjednica Vlade Republike Srpske sa svim načelnicima i gradonačelnicima opština i gradova u Srpskoj na kojoj bi bilo riječi o utvrđivanju tarife električne energije, izmjenama zakona o budžetskom sistemu po hitnom postupku u kontekstu jačanja lokalnih zajednica i transparentnosti javnog poziva za infrastrukturne projekte.

Predsjednik KOLOS-a Zoran Vidić naveo je da su na današnjem sastanku KOLOS-a u Istočnom Sarajevu identifikovani problemi sa kojima se na početku ove godine susreću lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Vidić, koji je i načelnik opštine Brod, rekao je novinarima da će načelnici i gradonačelnici lokalnih zajednica iz SDS-a razmotriti istupanje iz Saveza opština i gradova ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispoštovani.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović rekao je da prilikom donošenja odluke o povećanju cijene električne energije, kako je naveo, nije vođeno računa o lokalnim zajednicama i da veliki problem predstavlja cijena javne rasvjete.

“Javna rasvjeta u 21. vijeku ne bi trebalo da bude pitanje, a cijena za jedinice lokalne samouprave trebala bi da bude simbolična, ako ne besplatna”, smatra Božović.

Filter 2019