Sat. May 18, 2024
ћирилица /latinica

Saradnja medicinskih fakulteta iz Srpske sa univerzitetima iz Japana

Izvor: Filter

Dekani medicinskih fakulteta dva javna univerziteta iz Srpske, Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS), prof. Ranko Škrbić i prof. Dejan Bokonjić boravili su u višednevnoj posjeti Japanu u periodu od 13. do 17. febrauara.

Tom prilikom, u pratnji ambasadora BiH u Japanu Siniše Berjana, posjetili su četiri prestižna nacionalna japanska univerziteta u višemilionskim prefekturama Gunma, Nagano, Aomori i Akita, kao i Ministarstvo inostranih poslova Japana.

Sve posjete su organizovane posredstvom Ambasade BiH u Japanu.

Tokom posjete univerzitetima, dekane Škrbića i Bokonjića, i ambasadora Berjana, dočekali su rektori, prorektori i dekani sa saradnicima pomenutih japanskih univerziteta.

Ovom prilikom potpisani su i sporazumi o saradnji sa Hirosaki (Aomori prefektura) i Akita univerzitetom a dogovoreni su i usaglašeni tekstovi sporazuma o saradnji sa Gunma Univerzitetom čije konačno potpisivanje se očekuje do kraja marta tekuće godine, nakon sprovođenja administrativnih procedura sa obje strane.

Međuuniverzitetski sporazum sa Šinšu univerzitetom (Nagano prefektura) je ranije potpisan sa oba univerziteta iz Srpske.

Potpisani sporazumi obuhvataju različite oblike saradnje sa fakultetima četiri japanska univerziteta, između ostalog, razmjenu studenata i akademskog osoblja, zajedničke naučno-istraživačke projektne aplikacije u okviru programa Evropske komisije, saradnju na izradi doktorskih teza, organizaciju naučno-stručnih konferencija, i drugo.

Prvi japanski studenti u Srpskoj se očekuju u narednim mjesecima. Sporazumi su potpisani na period od pet godina.

Prilikom posjete laboratorijama japanskih fakulteta i univerzitetskim bolnicama, dekani su imali priliku da razmjene mišljenja sa velikim brojem stručnjaka iz prakse i da se upoznaju sa načinom rada i organizacijom, kao i najsavremenijom opremom i inovacijama u oblasti medicine. Posebno treba istaći posjetu simulacionim centrima za medicinsku edukaciju čija će iskustva biti dragocjena u uspostavljanju sličnih Centara na medicinskim fakultetima Srpske.

Uzvratna posjeta predstavnika japanskih univerziteta očekuje se u drugoj polovini tekuće godine. Ova posjeta ima veliki značaj za internacionalizaciju dva javna univerziteta iz Srpske i povećanje kvaliteta edukacije studenata i istraživanja.

Dekani Škrbić i Bokonjić u pratnji ambasadora Berjana imali su priliku posjetiti i Ministarstvo inostranih poslova Japana i razgovarati i sa ambasadorom Japana za Zapadni Balkan, NJ.E. Kimitake Nakamurom /Kimitake Nakamura/ sa kojim su razmjenili mišljenja o mogućnostima unapređenja odnosa dvije zemlje, sa fokusom na oblast obrazovanja.

©citajfilter.com 2019-2023 * Osnivač i izdavač: Centar media d.o.o. * Glavni i odgovorni urednik: Mira Kostović * Kontakt: citajfilter@gmail.com